Mor l'escriptor Ralph Giordano, supervivent de l'Holocaust

Va escapar de la persecució nazi amagant-se durant cinc anys al soterrani d'una casa en ruïnes. Va ser autor de 23 llibres inspirats en la seva biografia

L'escriptor alemany Ralph Giordano, testimoni i supervivent de l'Holocaust, ha mort aquest dimecres als 91 anys, segons ha informat la seva editorial Kiepenheuer&Witsch. Nascut el 1923 a Hamburg, Alemanya, i de família jueva, el 1940 els nazis van obligar-lo a deixar l'escola sense poder-se graduar. Quan la família estava a punt de ser deportada, una veïna d'Hamburg els va amagar en el soterrani d'un edifici en ruïnes. Van estar-hi tancats cinc anys, fins que el 1945 la ciutat va ser alliberada per l'exèrcit britànic.

"De vegades m'aixeco i em pregunto si estic viu de debò", va dir Giordano quan va celebrar els seus 80 anys. Després de la guerra, però, l'escriptor va decidir quedar-se a viure a Alemanya. Va escriure 23 llibres, tots ells inspirats en la seva dura biografia. La seva obra més famosa és 'Die Bertinis', una història d'una família jueva en temps nazis que posteriorment es va portar a la gran pantalla.

També va escriure 'Die zweite Schuld oder von der Last ein Deutscher zu sein' (La segona culpa o la càrrega de ser alemany), 'Wenn Hitler den Krieg gewsonnen hätte' (Si Hitler hagués guanyat la guerra) i la seva autobiografia 'Erinnerungen eines Davongekommenen' (Memòries d'algú que es va salvar). En els últims anys, es va convertir en un crític de l'Islam i opinava que a Alemanya se li donava massa marge d'acció al fonamentalisme islàmic.