ART
Cultura 26/07/2012

Mor a Viena l'escultor, pintor i dissenyador Franz West

L'any passat va ser guardonat amb el Lleó d'Or de la Biennal de Venècia un dels artistes austríacs més importants, que ha exposat a la Documenta, al MoMA i al Reina Sofia

Efe
1 min
Franz West / REUTERS

VienaL'escultor i pintor austríac Franz West ha mort avui, als 65 anys, a l'Hospital Universitari de Viena després d'una llarga malaltia, segons han informat fonts de la família al diari 'Kleine Zeitung'.

West ha sigut un dels artistes contemporanis més destacats d'Àustria i les seves obres són altament valorades a nivell internacional. L'any passat va ser guardonat en la 54a edició de la Biennal d'Art de Venècia amb el Lleó d'Or a tota una carrera, pels seus treballs en els àmbits de l'escultura, el collage i les instal·lacions.

"Lamentem la mort d'un escultor, pintor i dissenyador que ens ha deixat tantes obres que ens han ensenyat una nova forma de mirar", ha dit la ministra austríaca de Cultura, Claudia Schmied.

Considerat un explorador revolucionari de l'art, West va néixer el 16 de febrer de 1947 a Viena i la seva primera formació artística va ser essencialment autodidacta. Entre 1976 i 1981 va estudiar a l'Acadèmia d'Arts Plàstiques de la seva ciutat. Després de la seva primera exposició el 1970, en la Wiener Galerie Hamburger, van venir nombroses exhibicions individuals i participacions en mostres col·lectives a tot el món. Ha participat en la Documenta de Kassel, ha exposat al MOMA i al DIA Center de Nova York i entre 1992 i 1994 va ser professor de la Stadelschule de Frankfurt (Alemanya).

Les seves obres són conegudes també a Espanya, on el Museu Reina Sofia va organitzar el 2001 una retrospectiva d'aquest artista, ocasió en què Juan Manuel Bonet, llavors director del Reina Sofia, va afirmar que West va trobar "un llenguatge absolutament personal, combinant en la seva obra pintura, instal·lacions, vídeos, etcètera".

stats