Publicitat
Publicitat

Mor Virna Lisi, una de les grans dames del cinema italià

La seva bellesa rossa la va convertir en estrella a Europa i la va propulsar a Hollywood als 60, on va rodar 'Assalt al Queen Mary' i 'Com matar la pròpia dona'. Tenia 78 anys i havia rodat mig centenar de films, com 'La reina Margot'

L'actriu italiana Virna Lisi, una de les muses de la cinematografia italiana durant la dècada de 1960, ha mort aquest dijous a Roma als 78 anys d'edat. Ha estat na de les actrius més emblemàtiques de la tradició cinematogràfica italiana, i en la seva època formava, al costat de Sofia Loren i Claudia Cardinale, el trio més cotitzat d'Itàlia.

Entre els seus premis: un Premi a la Millor Actriu al festival de Cannes de 1994 i el Cèsar de 1995 per 'La Reina Margot' de Patrice Chéreau i quatre David de Donatello, dos dels quals a la seva carrera, entre altres.

Virna Pieralisi –el seu nom real– va néixer a Ancona (al centre d'Itàlia) el 8 setembre 1937 però després es va traslladar a la capital italiana amb la seva família. Entre 1954 i 1956 va treballar en diverses pel·lícules prescindibles, fins a ser fitxada per Francesco Maselli, que li va per oferir la seva primera oportunitat important a 'La dona del dia'.

El 1962 va ser contractada per Joseph Losey per a la pel·lícula 'Eva', amb Jeanne Moreau i Staley Baker, i l'any següent va rodar 'La tulipa negre', al costat d'Alain Delon.

Així va tenir la seva primera oportunitat a Hollywood, on va arribar a ser considerada com la nova Marilyn Monroe pel seu característic cabell ros. Als EUA va intervenir en produccions com 'Assalt al Queen Mary' (1966) amb Anthony Franciosa i Frank Sinatra o 'Com matar la pròpia dona' (1964) al costat de Jack Lemmon. Va tornar d'allà tipa que l'encasellessin com a deesa rossa. Va refusar aparèixer a la revista 'Playboy' i al film 'Barbarella'.

També va treballar al teatre i la televisió. El 1969 va actuar a 'Otel·lo' d'Enrico Maria Salerno i anys més tard va interpretar a la germana del filòsof Nietzsche a 'Més enllà del bé i del mal'. Va aconseguir un gran reconeixement pel seu treball a la sèrie televisiva 'La vida continua', de Dinno Rissi, considerada la 'Dallas italiana'.

En total, ha rodat més de 50 pel·lícules, entre les que destaquen 'Casanova '70' de Monicelli, 'Una verge per al príncep' de PF Campanile, 'Senyores i senyors' de Pietro Germi o 'L'hora 25'.

El seu decés es produeix 15 mesos després que morís l'home amb el qual va estar casada durant 53 anys, Franco Pesci, el 23 setembre 2013.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT