Mor als 73 anys Xavier Carbonell, el pintor olotí amb més projecció internacional

Va pintar més de 1.700 quadres i aquest any el Museu de la Garrotxa li va dedicar una exposició antològica

El pintor olotí Xavier Carbonell, un dels artistes catalans amb més projecció internacional, va morir ahir dilluns al matí als 73 anys. El funeral serà avui dimarts al migdia.

Carbonell (Olot, 1942) va començar a pintar de ben petit. El seu primer mestre va ser el seu pare, Lluís Carbonell. Format a l'Escola de Belles Arts de la capital de la Garrotxa, va començar pintant paisatges, seguint l'estela de la coneguda escola olotina. Ben aviat, però, es va deixar portar per camins més experimentals marcats per l'ús del color, la llum i l'optimisme. Va passar del paisatge a la figura femenina, les visions interiors i la natura morta. Carbonell va pintar més de 1.700 quadres al llarg de la seva trajectòria.

A finals de gener Olot va inaugurar una exposició retrospectiva de la seva obra, amb el títol 'Xavier Carbonell, una vida lligada a l'art'.

Malgrat estar sempre molt vinculat a la seva terra, Carbonell va viure força temps fora de Catalunya. Primer, a París, i, després, a Nova York i a Singapur, entre altres llocs.

Carbonell va exposar a galeries importants d'arreu del món, i hi ha obres seves al Museu Comarcal de la Garrotxa, però també al Palau Nacional de Belles Artes de Mèxic i a les seus de la Unesco i el Comitè Olímpic Internacional de Lausana.

Una gran pèrdua

"Era un d'aquests artistes que més bé ens representava i, a més, ho feia a tot el món mostrant una gran estimació per la ciutat", ha afirmat l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, que ha assegurat que la mort de Carbonell és una "gran pèrdua" no només per a la ciutat, sinó per al conjunt de la comarca i del país.