Mor als 88 anys l'escultor Julio López

Era un dels integrants dels 'Realistes de Madrid'

L'escultor Julio López, un dels integrants dels 'Realistes de Madrid', ha mort aquest dimarts als 88 anys en una clínica madrilenya, on feia un mes que estava ingressat després d'haver patit un ictus. Segons el director del Museu Thyssen de Madrid, que els va dedicar una exposició, "l'estètica de Julio González està dominada pel valor expressiu del gest i la màscara, el fragment i la ruïna". "Julio López subordina la forma al que és narratiu –afegeix el director en un comunicat del museu–. A les seves peces sempre hi queda alguna cosa de l'argument, encara que només sigui una mínima anècdota". Entre les seves obres, hi ha el retrat dels reis Joan Carles i Sofia instal·lat al pati del museu Patio Herreriano, realitzat en col·laboració amb el seu germà Francisco (1932-2017) i amb l'artista Antonio López.

Nascut a Madrid l'any 1930, Julio López Hernández va estudiar a l'Escola de Belles Arts, juntament amb Lucio Muñoz, després d'iniciar-se en l'escultura al taller d'orfebreria fundat pel seu avi. Va conèixer la seva dona, la pintora Esperanza Parada, arran d'una exposició col·lectiva amb Antonio López, el seu germà Francisco i Lucio Muñoz a les sales de la Direcció General de Belles Arts l'any 1950.

Entre altres exposicions, l'obra de Julio López es va poder veure en una d'antològica que li va dedicar el Palacio de Cristal l'any 1980. La Real Academia de Bellas Artes de San Fernando el va anomenar acadèmic l'any 1986.

"Era una persona de tracte amable, molt cordial, extrovertit, i el seu estudi estava ple d'històries apassionants, amb centenars de models d'escultures monumentals i maquetes", subratlla Solana, que també destaca que López tenia "un gran sentit contemporani de l'art" i una gran cultura literària.

Antonio López està "molt afectat", així com la seva família, i no ha volgut fer declaracions als mitjans, segons han explicat fonts de la galeria Marlborough.