Mor als 96 anys la poeta Montserrat Abelló

Va ser guardonada amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2008. encara és una veu per descobrir per a una part important dels lectors, tot i que té una connexió notable amb les generacions de poetes joves

La poeta i traductora Montserrat Abelló (Tarragona, 1918-Barcelona, 2014), ha mort als 96 aquest dimarts a Barcelona. Ha sigut una de les veus de la poesia catalana contemporània més singulars i d'una trajectòria més llarga. A més del seu llegat com a poeta, format per una una desena de poemaris, Abelló va ser reconeguda per les seves traduccions de la poeta nord-americana Sylvia Plath, una autora que tenir un fort impacte sobre la seva obra, i d'Ann Sexton. També va traduir a l'anglès obres de Salvador Espriu, Mercè Rodoreda, Maria Àngels Anglada, Maria Mercè Marçal i Olga Xirinacs.

L'editorial Proa va publicar la poesia completa de Montserrat Abelló el 2002: 'Al cor de les paraules. Obra poètica 1963-2002'. El seu darrer recull de poemes es remunta al 2009, 'El fred íntim del silenci' i enguany va publicar un poema inèdit amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, 'Tan sols la paraula nua'.

Tot i haver estat distingida amb la Creu de Sant Jordi (1998), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2008) i el Premi Nacional a la trajectòria professional i artística (2008), Abelló encara és una veu per descobrir per a una part important dels lectors, tot i que té una connexió notable amb les generacions de poetes joves.

Montserrat Abelló va passar la infantesa i la joventut a Tarragona i també a Cadis, Londres i Cartagena, arran de la mobilitat del seu pare, enginyer naval. El 1935 va estudiar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, on va formar part del cercle d'estudiants del poeta Carles Riba. Després de la Guerra Civil es va haver d'exiliar: primer a França i al Regne Unit i després a Valparaíso, Xile, on va viure fins que va tornar a Barcelona el 1960. Quan va tornar a Barcelona, va treballar a com professora a la Institució Cultural del CIC de Barcelona fins que es va jubilar.


Més continguts de

SANT JORDI

Amb el suport de

Amb el suport de

Aquest és un contingut editorialment independent, escrit i editat per periodistes de l'ARA i finançat per un tercer

Seguir llegint →

Recomanador de Sant Jordi interactiu

El recomanador de llibres per Sant Jordi

Entra aquí i descobreix quin llibre t'interessa: respon a quatre preguntes bàsiques i et proposarem els títols que encaixen amb la teva elecció. Tens prop de 200 títols per jugar