Cinema

Mor el cineasta Jesús Franco als 82 anys

Va dirigir prop de 200 pel·lícules, sobretot de gènere, i el 2009 va rebre el Goya d'Honor de l'Acadèmia de cinema espanyola

El cineasta madrileny Jesús Franco, que va rebre el Goya d'Honor de l'Acadèmia de Cinema el 2008, ha mort aquest dimarts al matí a Màlaga als 82 anys, segons ha informat el director Kike Mesa, que va dirigir el 2007 el documental 'Jesús Franco. Manera de vivir'. El director de 'Vamypros Lesbos' i 'Gritos en la noche', el film amb què va conèixer l'èxit el 1962, va ser hospitalitzat dimecres després de patir un ictus. El 1967 es va donar a conèixer a nivell internacional al Festival de Berlín amb 'Necronomicón'. 'L'autor de la muerte silba un blues' va ser un autor molt prolífic, i era capaç de tirar projectes endavant amb pressupostos molt baixos. Als anys 80, les seves pel·lícules sovint van ser qualificades de pornogràfiques i en va haver de fer versions censurades.

Jesús Franco, conegut com a Jess Franco, es qualificava a si mateix com un dels directors més prolífics de la història del cinema mundial, amb una trajectòria de gairebé 200 pel·lícules, fonamentalment, de terror, erotisme, ciència-ficció i aventures, i estava considerat com un pioner del cinema fantàstic espanyol. Es va formar com a cineasta a París, i quan va tornar a Espanya va treballar de compositor de bandes sonores i d'ajudant de direcció. El seu primer llargmetratge, del 1959, va ser 'Tenemos 18 años', i va tenir com a protagonistes Antonio Ozores i Terele Pávez.

La seva trajectòria inclou també treballs com a ajudant de direcció en films com ara 'Campanades a mitjanit', d'Orson Welles, amb qui també va col·laborar en els projectes inacabats 'La isla del tesoro' i 'Don Quijote', i com a actor va participar a 'El extraño viaje', l'obra mestra de Fernando Fernán-Gómez.