Cinema
Cultura 02/04/2013

Mor el cineasta Jesús Franco als 82 anys

Va dirigir prop de 200 pel·lícules, sobretot de gènere, i el 2009 va rebre el Goya d'Honor de l'Acadèmia de cinema espanyola

Efe
2 min
Jesús Franco, en una imatge del 2008 / VÍCTOR LERENA (EFE)

MàlagaEl cineasta madrileny Jesús Franco, que va rebre el Goya d'Honor de l'Acadèmia de Cinema el 2008, ha mort aquest dimarts al matí a Màlaga als 82 anys, segons ha informat el director Kike Mesa, que va dirigir el 2007 el documental 'Jesús Franco. Manera de vivir'. El director de 'Vamypros Lesbos' i 'Gritos en la noche', el film amb què va conèixer l'èxit el 1962, va ser hospitalitzat dimecres després de patir un ictus. El 1967 es va donar a conèixer a nivell internacional al Festival de Berlín amb 'Necronomicón'. 'L'autor de la muerte silba un blues' va ser un autor molt prolífic, i era capaç de tirar projectes endavant amb pressupostos molt baixos. Als anys 80, les seves pel·lícules sovint van ser qualificades de pornogràfiques i en va haver de fer versions censurades.

Jesús Franco, conegut com a Jess Franco, es qualificava a si mateix com un dels directors més prolífics de la història del cinema mundial, amb una trajectòria de gairebé 200 pel·lícules, fonamentalment, de terror, erotisme, ciència-ficció i aventures, i estava considerat com un pioner del cinema fantàstic espanyol. Es va formar com a cineasta a París, i quan va tornar a Espanya va treballar de compositor de bandes sonores i d'ajudant de direcció. El seu primer llargmetratge, del 1959, va ser 'Tenemos 18 años', i va tenir com a protagonistes Antonio Ozores i Terele Pávez.

La seva trajectòria inclou també treballs com a ajudant de direcció en films com ara 'Campanades a mitjanit', d'Orson Welles, amb qui també va col·laborar en els projectes inacabats 'La isla del tesoro' i 'Don Quijote', i com a actor va participar a 'El extraño viaje', l'obra mestra de Fernando Fernán-Gómez.

stats