Mor el cineasta barceloní Vicente Aranda

Va dirigir, entre altres, 'Amantes' i 'Juana la Loca', i estava escrivint les seves memòries 

El director Vicente Aranda (Barcelona, 1926) ha mort als 88 anys, segons ha confirmat l'Acadèmia de Cine Espanyol. Director de pel·lícules com 'Amantes' o 'Juana la Loca', estava escrivint les seves memòries. Continuava actiu i afirmava que els seus films eren com "el vi" perquè milloraven amb els anys.

Va abordar tot tipus de gèneres. Des del cinema més comercial fins al fantàstic i eròtic, passant pel cinema històric. Va tractar temes com la transsexualitat a 'Cambio de sexo' (1977). I també va adaptar novel·les de Juan Marsé ('La muchacha de las bragas de oro') i Manuel Vázquez Montalbán ('Asesinato en el Comité Central').

Entre els seus films destaca 'Libertarias'. Segons explicava a 'Fotogramas', era una pel·lícula necessària perquè oblidar és "dolent". "Som fills, germans i néts de la gent que va viure allò, i jo no estic disposat a col·laborar amb l'amnèsia d'aquest país". 

El seu darrer film va ser 'Luna caliente', que va estrenar el 2009 amb 83 anys. El film relata els fets de Burgos del 1970 i descriu els dies del judici contra els dirigents d'ETA en ple franquisme.

Entre la seva filmografia destaca 'Fata Morgana' (1965), 'Las crueles' (1969), 'La novia ensangrentada (1972), 'Clara es el precio' (1975), 'El Lute: camina o revienta' (1987), 'El Lute II: mañana seré libre' (1988) o 'Carmen' (2003). La capella ardent del cineasta s'instal·larà al migdia al tanatori de la M-30 i serà incinerat demà.