CINEMA
Cultura 16/06/2012

Mor el cineasta italià Giuseppe Bertolucci

El guionista i director, de 65 anys, havia fet d'ajudant del seu cèlebre germà, Bernardo Bertolucci, i tenia al currículum films com 'Novecento', 'I cammelli' o 'Tuttobenigni'

Efe
2 min

BarcelonaEl cineasta i guionista italià Giuseppe Bertolucci, germà del també director Bernardo Bertolucci, ha mort als 65 anys d'edat a la localitat de Disio, al sud d'Itàlia, després d'un període de malaltia. La notícia de la mort de Giuseppe Bertolucci l'ha anunciat aquest dissabte la seva vídua, Lucilla Albano, i el seu germà gran, Bernardo.

Entre les seves obres més conegudes com a director destaquen 'I cammelli' (1988) i 'Berlinger tu voglio bene' (1977), protagonitzada per l'oscaritzat Roberto Benigni, amb qui va col·laborar en nombroses ocasions, entre elles en 'Effetti personali' (1983) i 'Tuttobenigni' (1983).

Nascut el 27 de febrer de 1947 a Parma i fill del poeta Attilio Bertolucci, un dels majors talents de la literatura italiana contemporània, es va iniciar en el món del cinema ajudant al seu germà Bernardo en el llargmetratge 'Strategia del ragno' (1970). Tots dos van treballar junts en diferents projectes al llarg de la seva trajectòria, entre els quals el guió de la pel·lícula 'Novecento' (1976), que va comptar els actors Robert De Niro, Donald Sutherland, Gérard Dépardieu i Burt Lancaster.

Entre les seves últimes cintes com a director hi ha 'Troppo sole' (1994) al costat de l'actriu i còmica italiana Sabina Guzzanti, responsable de la pel·lícula 'Draquila', ferotge crítica contra l'exprimer ministre Silvio Berlusconi que va ser presentada fora de concurs al Festival de Canes fa dos anys.

Cinc anys després, a 'Dolce rumore della vita va dirigir a Franesca Neri, en una cinta que narra la història d'una jove actriu des dels seus començaments fins que es converteix en una intèrpret consolidada. La dècada passada va dirigir 'Segni particolari-Apunti per un film sull'Emilia Romagna' (2003), en la qual descriu aquesta regió del nord d'Itàlia, així com el documental 'Pasolini prossimo nostro' (2006), que conté una entrevista al polèmic cineasta assassinat el 2 novembre 1975 mentre rodava 'Saló o els 120 dies de Sodoma'.

stats