Cinema
Cultura 19/08/2011

Mor el cineasta xilè Raoul Ruiz

El director de la recent 'Misterios de Lisboa' tenia 70 anys i estava treballant en el muntatge d'un nou film rodat a Xile, 'La noche de enfrente'

Redacció
1 min
Raoul Ruiz

BarcelonaAquest matí ha mort a París el cineasta xilè establert a França Raoul Ruiz, per causa d'una infecció respiratòria. Ruiz tenia 70 anys i estava treballant en el muntatge d'un nou treball cinematogràfic, La noche de enfrente. Tot just l'any passat havia superat un càncer de fetge de pronòstic molt greu.

Ruiz, un dels cineastes llatinoamericans més importants de la història, és un autor d'una filmografia prolífica i inabastable, sovint al marge dels circuits comercials de distribució. A mitjans dels 70, fugint de la dictadura de Pinochet, es va establir a França on va obtenir un gran reconeixement com abanderat de l'avantguarda cinematogràfica, sent objecte de monogràfics a càrrec de revistes del prestigi de Cahiers du Cinema.

Alguns dels seus títols amb més anomenada són La hipótesis del cuadro robado, Tres vides i una sola mort (amb Marcello Mastroianni) i l'adaptació de Proust El temps retrobat, entre molts d'altres. El seu darrer títol va ser l'adaptació de la novel·la de Camilo Castelo Branco Misterios de Lisboa, que va rodar primer com a sèrie de televisió i després va estrenar en una versió reduïda en sales cinematogràfiques, convertint-se en un gran èxit en el circuit francès de versió original.

stats