LITERATURA

Mor la prolífica escriptora portuguesa Agustina Bessa-Luís

L'autora, que estava retirada de la vida pública des del 2006, ha mort a casa seva, a Porto

L'escriptora Agustina Bessa-Luís ha mort aquest dilluns a casa seva, a Porto, als 96 anys. Bessa-Luís, que patia una llarga malaltia, ha sigut una de les grans autores portugueses de la segona meitat del segle XX. El 2004 havia rebut el premi Camões, el més important de la literatura en llengua portuguesa, amb el qual culminava una carrera immaculada en què va rebre els guardons més prestigiosos del seu país.


L'autora va fer-se molt famosa a Portugal després de la publicació de 'Sibila' (1954), en la qual descrivia hàbits familiars i culturals locals. Hereva del neoromanticisme, va tenir una carrera molt prolífica: va publicar una cinquantena d'obres de ficció, contes, dramatúrgia i biografies, com 'Sebastião José', i va treballa amb el prestigiós cineasta portuguès Manoel de Oliveira. "Mereixeria el Nobel de literatura. Si els comunistes d’esquerra van tenir el seu Nobel quan van premiar José Saramago, per què no pot guanyar-lo una autora més conservadora?", va dir d'ella Mercedes Monmany en el seu retrat de la narrativa europea durant el segle XX.


Considerada una de les precursores de la literatura moderna i contemporània portuguesa, estava retirada de la vida pública des del 2006 per problemes de salut.