Fotografia

Mor el fotògraf Ignasi Marroyo al 89 anys

Va ser fundador del col·lectiu El Mussol i representant de la fotografia social dels anys 60

El fotògraf Ignasi Marroyo, fundador del col·lectiu El Mussol i representant de l'anomenada Nova Avantguarda Catalana, ha mort aquest divendres al 89 anys. Nascut a Madrid el 1928 i instal·lat un any després a Catalunya, Marroyo va compartir propòsits fotogràfics amb companys de generació com Joan Colom i a partir dels anys 60 va realitzar treballs de realisme social sobre la Setmana Santa, les barraques del Somorrostro, el mercat del Born i les corrides de toros, entre d'altres temes.

Marroyo, que residia a Rubí des dels anys 60, es va aficionar a la fotografia quan els pares van regalar-li una càmera. El 1950 va ingressar a l'Associació Fotogràfica de Catalunya, i dos anys després va fundar El Mussol, juntament amb Joan Colom, Josep Bros, Jordi Munt, Jordi Vilaseca, Enric Garcia Pedret, Antoni Boada i Josep Maria Albero, amb els quals va participar en diferents exposicions col·lectives.

Tot i la qualitat de la seva fotografia documental, la tasca professional de Marroyo es va desenvolupar sobretot en l'àmbit de la fotografia industrial i publicitària. L'any 2014 va donar el seu fons a l'Arxiu Nacional de Catalunya: 72.989 fotografies preses entre 1950 i 2010. Uns 60.000 exemplars corresponen al seu fons personal i més creatiu, bona part realitzat en format 24x36, i la resta, unes 13.000, són la seva producció com a fotògraf industrial entre les dècades de 1970 i 1990.

Més continguts de