Obituari

Mor l'il·lustrador Tomi Ungerer als 87 anys

El prolífic autor francès va compaginar els àlbums infantils i la il·lustració eròtica

Autor de nombrosos àlbums infantils, entre els quals hi ha 'Els tres bandits', 'On és la meva sabata?', 'Emili', 'Allumette', 'Rufus. El ratpenat apassionat pels colors' i 'Fer amics' -tots disponibles en català a Kalandraka-, Tomi Ungerer ha sigut un dels grans artífexs de la il·lustració per a nens i nenes. Entre els nombrosos premis que va rebre al llarg de la seva prolífica trajectòria destaca el Hans Christian Andersen -l'equivalent al Nobel en literatura infantil i juvenil-. "Estic convençut que la creativitat neix a partir de traumes -deia-. Mai no he tingut por d'espantar les criatures amb els meus dibuixos ni textos". A 'Hombre luna' (Zorro rojo), que va publicar en francès el 1967, un selenita arribava a la terra ple de curiositat que de seguida es convertia en angúnia, perquè els humans el veien com un invasor.

Ungerer ha mort a l'edat de 87 anys a Irlanda, país on vivia des de fa quatre dècades, però havia nascut a Estrasburg el 1931. "Parlo el francès amb accent alemany i l'alemany amb accent francès", havia explicat en diverses entrevistes. Després de passar una temporada a Lapònia el 1951 i d'enrolar-se un any després, amb els meharistes per controlar els territoris del Sàhara a l'època de l'Algèria francesa, Ungerer va passar llargues temporades en diversos països europeus -entre els quals hi havia Islàndia, Noruega, Grècia i Iugoslàvia- abans d'instal·lar-se a Nova York. "Hi vaig arribar amb una carpeta plena de dibuixos i seixanta dòlars", recordava.

Reaccionar contra la hipocresia

Va publicar en mitjans tan importants com 'The New Yorker', 'Esquire', 'Life Show' o 'Fortune'. Ja en el cim de la seva carrera durant els anys 60 gràcies a llibres com 'Els tres bandits' i 'Las aventuras de la familia Melops' (disponible en castellà a Anaya), Ungerer va plasmar en la seva obra la seva reacció contra la hipocresia i la superficialitat de la societat americana. A finals de la dècada va escandalitzar el món anglosaxó quan va publicar el llibre eròtic 'Fornicon', que aprofundia en la mecanització de la sexualitat.

Es va mudar a una granja al Canadà i al final de la dècada dels 70 es va traslladar a Irlanda amb la família. La seva producció, que abasta 40 anys de creació, es calcula entre 30.000 i 40.000 treballs de diferents estils, i més de 120 llibres. Ungerer no va escatimar en l'ús de tot tipus de tècniques i gèneres artístics, des de la pintura fins al collage, passant per l'escriptura.

El 2016 Estrasburg va inaugurar un museu consagrat a la seva obra, amb més de 10.000 dibuixos, escultures i joguines. "Si el paradís existís, seria una biblioteca", assegurava l'autor.