Obituari
Cultura 07/10/2011

Mor l'escriptor saragossà Félix Romeo als 43 anys

L'intel·lectual, que ha mort aquest migdia d'una aturada cardíaca, col·laborava amb diversos mitjans i va dirigir durant cinc anys el programa cultural 'La mandrágora'

Efe
2 min
L'escriptor Félix Romeo

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } L'intel·lectual, escriptor i crític literari Félix Romeo (Saragossa, 1968) ha mort avui a Madrid, als 43 anys, com a conseqüència d'una aturada cardíaca.

Romeo, que visitava Madrid per participar en els actes de celebració del desè aniversari de la revista Letras Libres, ha mort al migdia "de sobte", ja que es trobava bé de salut, segons ha confirmat a Efe el seu amic i també escriptor Antón Castro.

Romeo va escriure tres llibres –Dibujos animados, Discothèque i Amarillo– era col·laborador habitual de l'Heraldo de Aragón, Radio Nacional de España i Letras Libres, i durant cinc anys va dirigir el programa de cultura La mandrágora. També havia traduït al castellà Sagitario, de Natalia Ginzburg; Biblioteca, de Gonçalo Tavares, i Y si mañana el miedo, d'Ondjaki.

Antón Castro l'ha descrit com una persona dinàmica i vital, de generositat increïble, que contínuament regalava idees i un apassionat de l'art, de la cultura, dels viatges, de la gastronomia i, sobretot, de la vida. "És difícil trobar en les lletres espanyoles a una persona que li interessés tant tot", ha dit el seu amic, qui ha recordat la seva intolerància amb la injustícia, la seva sinceritat, la seva honestedat i la seva defensa de la la llibertat.

Va ser becari de la Residencia de Estudiantes de Madrid, i entre 1994 i 1995 va estar empresonat per un delicte d'insubmissió a la presó de Manuel Moreno Maya, on va conèixer el protagonista de la seva última novel·la, Amarillo (2008).

Un altre dels seus bons amics, l'escriptor Carlos Castán, ha dit que és una notícia "inesperada" i que ha arribat "molt de sobte", però l'ha recordat com "una persona imprescindible en la cultura aragonesa", com a dinamitzador i impulsor d'idees i sempre capaç d'animar a la gent "a fer coses".

Per la seva banda, la consellera de Cultura del Govern d'Aragó, Dolores Serrat, ha destacat, en declaracions a Efe, que la pèrdua d'una persona amb valors sempre és "trista" i més quan s'ha produït de forma inesperada. El president de l'Associació Aragonesa d'Escriptors, José Luis Corral, ha destacat de l'escriptor la seva capacitat per trobar llibres on ningú els trobava i per redescobrir autors i títols potser una mica oblidats en el temps.

stats