Mor l'escriptora Doris Lessing als 94 anys

L'autora britànica va guanyar el premi Nobel de literatura el 2007

L'escriptora britànica Doris Lessing, premi Nobel de literatura l'any 2007, ha mort aquest diumenge a casa seva, a Londres, segons ha explicat el seu agent i amic Jonathan Clowes. "Era una escriptora meravellosa, amb una ment fascinant i original, i ha sigut un privilegi poder treballar amb ella. La trobaré molt a faltar", ha dit Clowes.

Lessing, nascuda a Kermanshah, a l'actual Iran, el 22 d'octubre del 1919, va mantenir durant tota la seva vida un fort compromís social i polític, i va esdevenir un dels noms de referència del feminisme i de la lluita contra l'apartheid.

Lessing va debutar el 1950 amb la novel·la 'The grass is singing', i al llarg de la seva trajectòria va combinar la narrativa, el teatre i l'assaig. La seva obra està molt marcada per la seva experiència vital. Filla d'un militar britànic, el 1925 la seva família es va traslladar a Rodhesia, l'actual Zimbàbue. Aquells anys els va reflectir a la primera part de les memòries 'Dintre meu' (1994). Lessing es va educar en una escola de monges, però als 14 anys va començar a treballar en diferents oficis.

A finals dels anys 40 va anar a viure al Regne Unit. Va militar en el Partit Comunista britànic entre el 1952 i el 1956 i va participar en campanyes contra les armes nuclears i l'apartheid sud-africà. El 1962 va publicar 'El quadern daurat', el seu llibre més popular, en què va fer una anàlisi de la creativitat femenina que ha esdevingut un clàssic de la literatura feminista. Quan l'Acadèmia sueca va concedir-li el Nobel de literatura, en va destacar la capacitat per "capturar l'èpica de l'experiència femenina". Vuit anys abans, el 1999, Lessing va rebre el Premi Internacional de Catalunya.

Més continguts de