OBITUARI
Cultura 16/03/2011

Mor l'escriptora Josefina Aldecoa

Era pedagoga, escriptora i fundadora del Colegio Estilo de Madrid, que reprenia el projecte educatiu de la Segona República

Redacció
1 min
Josefina Aldecoa el 2010

BarcelonaLa pedagoga i escriptora Josefina Aldecoa ha mort avui als 85 anys a Santander a causa d'una insuficiència respiratòria.

Filla de mestres, Josefina Rodríguez Álvarez (La Robla, León, 1926-Santander, 2011) va marxar del seu Lleó natal a la majoria d'edat i a Madrid va entrar en contacte amb els escriptors de la generació dels 50: Carmen Martín Gaite, Rafael Sánchez Ferlosio, Alfonso Sastre, Jesús Fernández Santos i Ignacio Aldecoa. Amb aquest últim s'hi acabaria casant i tenint-hi un fill, i n'adoptaria el cognom després de quedar viuda el 1952: des de llavors va començar a signar com a Josefina Aldecoa.

El 1959 va fundar a Madrid el Colegio Estilo, on va abocar les seves tesis de pedagogia, que reprenien el projecte educatiu de la Segona República i de l'escola lliure d'ensenyament. Partia de principis humanistes: "Donar importànicia a la literatura, les lletres, l'art; un col·legi refinat culturalment i molt lliure, on no es parlés de religió, cosa que llavors era impensable en la majoria de centres del país". Tot i que havia publicat diversos llibres i assajos, va abandonar la literatura en morir el seu marit i es va centrar en la docència. A partir dels anys 80 va reprendre l'activitat literària amb novel·les com Los niños de la guerra (1983), La enredadera (1984), Porque éramos jóvenes (1986) o El vergel (1988). El 1990 va iniciar una trilogia autobiogràfica en què abordava la reconstrucció del sistema educatiu, que considerava poc laic, amb les obres Historia de una maestra (1990), Mujeres de negro (1994) i La fuerza del destino (1997).

Era Premi de Castella i Lleó de les Lletres 2004.

stats