Mor l'il·lustrador i dibuixant de còmics Guillem Cifré

Fill de l'històric autor de Bruguera, va col·laborar en diversos diaris i va guanyar el Premi Nacional de Còmic de Catalunya el 2009

L'il·lustrador Guillem Cifré (1952-2014) ha mort aquest dissabte a la matinada a Barcelona, després d'una llarga malaltia, segons ha anunciat Ficomic. Cifré era un habitual de diaris com 'El Mundo', 'El Periódico de Catalunya' i l''Avui', on publicava tires còmiques i il·lustrava articles d'opinió.

Precisament les tires còmiques que va fer a l''Avui' es van convertir en àlbums com 'Artfòbia' i 'Artfòbia II', aquest últim mereixedor del Premi Nacional de Cultura el 2009. Llavors el jurat va destacar que Cifré jugava amb les situacions de la vida quotidiana per convertir-la en una paradoxa: "Aconsegueix diluir, mitjançant un humor molt fi i un traç original, la realitat i la imaginació. Altera el significat de codis i convencions i el lector es veu abocat, amb els objectes i els personatges, a una comèdia surrealista".

Fill de l'històric Guillermo Cifré, va aprendre a dibuixar del seu pare i altres membres de l'anomenada 'escola Bruguera', entre els quals hi havia José Peñarroya, Escobar, Conti i Eugenio Giner. Va iniciar la seva carrera el 1974 amb la revista 'Mata Estones', i després va passar al còmic 'underground' encarnat en revistes com 'Star' o 'El Víbora'. També va treballar per a la revista 'Cairo'.

Entre 1983 i 1986 va col·laborar al programa 'El planeta imaginario' de TVE. Al costat de Joan Navarro va fer l'àlbum 'Modernas y profundas' (Complot, 1990). 'El tío del final', també amb Joan Navarro, és un altre recull de tires publicades al diari 'Avui' (2000-2003). Entre les seves últimes col·laboracions destaca la del 2009 al 'Almanaque ilustrado del fin del mundo', un àlbum antològic d'Edicions de Ponent. També havia il·lustrat llibres, confeccionat cartells i dissenyat portades de discos, i fins i tot havia col·laborat en televisió.

Més continguts de