MÚSICA

Mor als 45 anys la cantant original de Los Fresones Rebeldes

Inés Bayo compartia les veus del grup amb la seva germana Cecilia en l'etapa més popular de la banda

"No es que me emocione otro amanecer, es que es el primero en que me vienes a ver". 'Al amanecer' no només és una de les millors cançons del pop espanyol dels anys 90, sinó que també va suposar l'inici de la fama de Los Fresones Rebeldes, el primer grup 'indie' en arribar a un número 1 de les llistes d'èxits. Una de les juvenils veus que la cantaven, Inés Bayo, ha mort aquest divendres sense que s'hagin fet públics els motius de la defunció.

Bayo, de 45 anys i natural del barri de les Corts, a Barcelona, va militar a Los Fresones Rebeldes durant els anys de més èxit del grup, entre el 1995 i el 1998, època en què la banda es va fer immensament popular gràcies al senzill 'Al amanecer'. Poc després, tant ella com la seva germana Cecilia, amb qui compartia tasques vocals, deixarien el combo, tot i que Inés encara tindria un parell de projectes musicals més, tots d'esperit i estètica pop: Los Popov i Los Soberanos.

Banda molt popular als anys noranta, Los Fresones Rebeldes van ser un dels primers grups de l'Estat en demostrar que era possible fer senzills d'èxit sense tenir ni la poderosa indústria discogràfica de l'època al darrere, ni una gran perícia musical: només feien falta bones cançons. I d'aquestes en van fer un bon grapat amb la seva formació històrica, que incloïa les germanes Bayo a les veus, l'editora de L'Altra Editorial, Eugènia Broggi, a la guitarra i Felipe 'Fresón' Spada, un dels principals referents de la subcultura 'mod' a Barcelona, com a principal compositor.

Deutores tant de les 'girl bands' i el 'doo wop' dels seixanta com de la Tamla Motown, la 'British invasion' o l''indie-pop' de grups com els Pastels i Talulah Gosh, Los Fresones Rebeldes van estar actius amb regularitat fins a principis de segle, quan van començar un període en el qual van anar apareixent i desapareixent, mentre els seus membres participaven en altres projectes com Cola Jet Set o La Monja Enana. El gener del 2015 part de la formació original va celebrar un concert de celebració dels 25 anys de Subterfuge, el segell que va publicar el primer disc del grup.

Diverses personalitats del món de la cultura, com la periodista Agnès Marqués, el músic Miqui Puig o l'escriptor Kiko Amat, han mostrat la seva desolació per la mort de Bayo, que amb la seva desaparició tenyeix de tristor una de les cançons més alegres, icòniques i generacionals del pop català.

Més continguts de