Obituari

Mor la soprano italiana Mirella Freni als 84 anys

Al llarg de més de 30 anys va actuar als principals teatres del món

Nascuda a Mòdena el 27 de febrer del 1935, va créixer amb Luciano Pavarotti (van compartir dida, les mares treballaven a la mateixa fàbrica i van estudiar cant amb Ettore Campogalliani). Freni, que va debutar abans de fer els 20 anys en el paper de Micaela a Carmen, ha mort a la seva ciutat natal quan faltaven pocs dies perquè fes 85 anys. La cantant patia, des de feia temps, una malaltia degenerativa.

Freni es va posar a la pell dels grans personatges de la lírica. Poc després del seu debut, va interpretar la Zerlina de Don Giovanni (1960) al Festival de Glyndebourne i, dos anys més tard, va ser Susanna a Les noces de Fígaro i Adina a L'elisir d'amore. La soprano italiana va ser admirada als principals escenaris, com el Covent Garden de Londres, on va protagonitzar Falstaff, La Traviata i Faust. Un dels seus grans èxits va ser la versió que va fer Franco Zeffirelli de La Bohème, sota la batuta de Von Karajan a la Scala de Milà. Al 1965 va debutar al Metropolitan de Nova York amb La Bohème. Va tornar al cèlebre teatre novaiorquès 140 vegades.

Al Liceu va debutar-hi el 10 de gener del 1971 amb Faust. Actuaria moltes vegades més al Liceu amb obres com Rèquiem de Verdi, Simon Boccanegra, Eugeni Oneguin, La Bohème... La seva última actuació al Liceu va ser Fedora, acompanyada de Carreras. El 2010 el gran teatre barceloní li va donar la Medalla d'Or. Una de les seves últimes actuacions va ser La Bohème, de Puccini, al Teatro Regio de Torí, acompanyada de Pavarotti. Des del 2004 es dedicava a donar classes de cant a la seva ciutat natal.