Música

Mor el trompetista Jerry González als 69 anys

El músic, un dels grans representants del jazz llatí, ha sigut víctima d'un incendi a casa seva

El trompetista i percussionista novaiorquès Jerry González, un dels grans representants mundials del jazz llatí, ha mort aquest dilluns a Madrid als 69 anys a causa d'un incendi diumenge a la nit a casa seva, al barri de Lavapiés.

La inhalació de fum li va provocar una parada cardiorespiratòria. Diversos agents de la Policia Nacional van entrar al lloc dels fets i el van traslladar en estat molt greu a l'hospital, on va morir poques hores després. La notícia l'ha donada la SGAE, que ha lamentat la pèrdua de González en un tuit:

Feia uns mesos que González havia tingut un ictus del qual s'havia recuperat "molt bé", segons ha explicat a EFE el bateria Ramón Mucci Storm, amic del músic. També ha ressaltat que ha tingut una mort "tranquil·la i dolça".

El músic era una icona en el circuit de jazz de Madrid. Va arribar a Espanya després de l'èxit del documental 'Calle 54' (2000) del cineasta Fernando Trueba, un film que ret homenatge als millors exponents de l'època del gènere del jazz llatí dels Estats Units. A partir de llavors va fusionar el jazz llatí amb el flamenc a través de col·laboracions amb diferents artistes espanyols com Paco de Lucía, Enrique Morente, Jorge Pardo, Niño Josele o Martirio.

La seva transcendència en l'àmbit creatiu, explica el músic i company seu Jorge Pardo, deriva de la influència que la música caribenya va tenir en el seu jazz, i viceversa. González era habitual dels clubs de jazz, i quan va celebrar els cinquanta anys en el món de la música el 2016 ho va fer amb un cicle de concerts a Madrid. Segons Pardo, era una persona molt compromesa socialment i involucrada en "molts temes vitals", entre els quals la lluita contra la drogoaddicció.

El músic tenia "aquella habilitat d'assumir qualsevol cosa i convertir-la en vitalment interessant", explica Pardo, ja que quan el va anar a veure a l'hospital on estava ingressat per un ictus "va acabar fent broma de la malaltia i del seu destí. Era incombustible".