Les Morente sacsegen i commouen ‘Las Meninas’ de Picasso

L’enregistrament de Compases, silencios y libertad formarà part de la pròxima exposició del museu, En el nom del pare, que obrirà el 7 de juny

El cantaor Enrique Morente plorava d’emoció amb les obres de Pablo Picasso, i ahir a la nit la seva família va emocionar profundament el públic que es va reunir a la sala Las Meninas del Museu Picasso de Barcelona per veure’ls interpretar la performance Compases, silencios y libertad. Una quinzena de membres de la família Morente, encapçalada per la viuda del cantaor, Aurora Carbonell, que també és la creadora de la peça, van començar reproduint la disposició dels personatges de l’obra de Velázquez al so d’una toná com les del cantaor i van acabar festivament cantant i ballant “ a los ojos de Picasso ” i “ al cante de Morente ” davant Las Meninas en blanc i negre de Picasso.

Compases, silencios y libertad està plena de moments impactants i emotius, des d’Estrella Morente convertida en el gos de Las Meninas, alternant el cante amb lladrucs, fins a la seva germana Soleá convertida en una infanta Margarida que acaba sortint del mirinyac que l’oprimeix i cantant una siguiriya i un altre moment en què tota la família s’arremolina per convertir-se en un bosc de braços estesos. També és memorable sentir la veu de Morente dins el museu i la intervenció de la mare d’Aurora Carbonell: als 20 anys, Rosario Muñoz era primera ballarina de Marchena i als 89 anys segueix sent un pilar de la família.

Tot i així, la peça té un moment inquietant, quan el soroll d’uns telèfons i el brogit del trànsit introdueixen de manera brusca l’actualitat en la història i el clima ritual de la peça. “La performance està basada en el poder, la llibertat i el desemparament de la gent gran”, deia Aurora Carbonell després de l’obra, emocionada com la resta de la família. “Prevalen més l’economia i la tecnologia que les persones grans, i ens n’hem de recordar més. És més important el cor que les monedes”, subratllava. El marit d’Estrella Morente, el torero Javier Conde, es va incorporar a la peça a última hora i, tot i així, va donar-ne una molt bona definició: “Enrique Morente va fer l’ Omega amb García Lorca i Aurora Carbonell ha fet l’ Omega a Las Meninas de Picasso”.

L’enregistrament de Compases, silencios y libertad formarà part de la pròxima exposició del museu, En el nom del pare, que obrirà el 7 de juny. La comissària de la mostra, Rosa Martínez, també emocionada, la va definir com “una obra d’art total”. A més de Compases, silencios y libertad, la mostra inclourà obres d’artistes com Eulàlia Valldosera, Daniel García-Andújar, Miquel Barceló, Pilar Albarracín, Rogelio López Cuenca i Santiago Sierra.

Més continguts de