Cinema
Cultura 23/03/2012

La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida arriba a la majoria d'edat

Amb la projecció de l'argentina 'Un amor' s'inaugura avui la 18ena edició del certamen, que enguany dedica dues retrospectives a Mèxic, 'Cinema mexicà i literatura' i 'Cantinflas, 100 anys', i homenatja a Jaume Balagueró, Eduardo Blanco i Agustí Villaronga

Ara
1 min
'Pescador', un dels films de la Mostra

BarcelonaAvui comença la 18ena edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida. Amb la projecció del film argentí 'Un amor', de Paula Hernández, s'inaugura un certamen on es projectaran una seixantena de produccions de 14 països diferents, entre les quals hi ha 14 estrenes a l'estat i 11 'operas primas'.

La mostra oferirà també dues retrospectives dedicades a Mèxic: 'Cinema mexicà i literatura' i 'Cantinflas, 100 anys'. La primera inclou títols com 'Pedro Páramo', adaptació de Carlos Vela de la novel·la homònima de Juan Rulfo o 'Los albañiles', Os d'Argent al Festival de Berlín del 1977, en què Jorge Fons adapta la novel·la i obra teatral de Vicente Leñero; la retrospectiva del comediant mexicà recupera títols com el primer èxit de Mario Moreno, 'Ahí está el detalle' o la popular 'El padrecito'.

A la secció oficial del festival s'inclouen cintes premiades en altres festivals com 'El estudiante', de Santiago Mitre, Gran premi del jurat al FICX de Gijón, o èxits de taquilla al seu país com 'Reus', d'Eduardo Piñeiro, Pablo Fernández i Alejandro Pi, ambientada al barri homònim de Montevideo, que aborda el drama de la inseguretat que es viu a la capital del país per culpa de les drogues i la criminalitat.

La Mostra també rendirà homenatge a diferents personalitats del món del cinema: el director lleidatà Jaume Balagueró i l'actor argentí Eduardo Blanco rebran cadascún un Premi d'Honor del festival, i el cineasta mallorquí Agustí Villaronga serà guardonat amb el premi Jordi Dauder a la creativitat.

El festival es clourà el 30 d'abril amb la projecció del documental d'Antoni Verdaguer 'Jordi Dauder, la revolució pendent'.

stats