Publicitat
Publicitat

Muriel Casals renya els partits per la desunió posterior al 9-N en el discurs de la Nit de Santa Llúcia

"No tenim l'eina imprescindible perquè una cultura camini amb normalitat: l'estat", assegura Ferran Mascarell

Esbroncada per als partits que defensen el dret a decidir i l'opció de la independència en la Nit de Santa Llúcia. El discurs de Muriel Casals posterior  al lliurament dels premis de la gran festa de les lletres catalanes ha estat altament reivindicatiu. La presidenta d'Òmnium Cultural, l'entitat que atorga els guardons, ha retret als polítics que, amb el curs de les negociacions i posicionaments posteriors al 9-N, s'estigui posant en risc el procés sobiranista.

"El 9 de novembre vam fer realitat una part del nostre somni. Aquell dia passarà a la nostra història com el dia que els catalans vàrem exercir la sobirania. Vàrem anar a les urnes convocats pel president de la Generalitat, sense por d’exercir un dret fonamental com és la llibertat d’expressió. Aquell dia vam ser sobirans i ja no ens farem enrere", ha dit.

I aleshores ha començat a renyar els partits pel que ha vingut després de la jornada de votació. "Ara mateix, després d’aquest llarg camí, des d’Òmnium ens sentim perplexos, fins i tot preocupats. Pot ser que guardem tota aquesta feina en un calaix?", s'ha preguntat. 

Segons Casals, "només podem imaginar que el que vàrem començar junts ho acabarem junts. Hem de saber aprofitar l’extraordinari èxit del 9-N i ho hem de fer abans de les eleccions municipals i del cicle electoral espanyol". I ha afegit: "Volem la independència per dignitat. Per radicalitat democràtica. Per justícia social. No volem que sigui un somni, volem que sigui una realitat".

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha adreçat als guanyadors: "Ens ajudeu a interpretar la realitat, el món que ens envolta i a nosaltres mateixos. Ens ajudeu a construir el nostre relat personal. Sou encara una altra cosa: expressió de la nostra identitat plural i plena de matisos". I ha reivindicat tenir un estat propi: "La nostra llengua és cert que té alguns elements favorables i alguns de desfavorables. Tenim talent, la voluntat dels ciutadans i un gran conjunt d'institucions culturals". I ha citat també els desfavorables: "No tenim l'eina imprescindible perquè una cultura camini amb normalitat: l'estat. No podem decidir quina part de la riquesa destinem a cultura ni la possibilitat de fer lleis", ha afegit. "Ens estem jugant poder construir un país millor del que tenim", ha assegurat el conseller de Cultura. I ha acabat amb un "president, estem amb tu".

"Ho hem fet i hem complert i no deixarem de fer-ho", ha assegurat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. "Òmnium s'ha mobilitzat sempre. És una de les entitats que millor canalitza la demanda de catalans que volem decidir el nostre futur. Com a alcalde de Barcelona crec que estem en un moment històric. Tots tenim una gran responsabilitat i només hi ha una sortida: la fermesa i la generositat. Ajudeu-nos tots a ser ferms i generosos", ha conclòs Trias.

Missatge polític de dos dels premiats
La reivindicació política no ha estat només en el discurs de Casals. Abans que ella parlés, dos dels guardonats havien llançat missatges clars a favor de la independència i un d'ells fins i tot ha reclamat obertament la unitat.

El primer ha estat Hilari de Cara, el poeta nascut a Melilla però establert a les Illes Balears que ha guanyat el Carles Riba. "Quan arribeu al paradís de la independència de Catalunya, penseu en els vostres germans de les Illes i del País Valencià, i algun dia constituirem la república dels Països Catalans. Visca Catalunya lliure!, ha dit, i ha arrencat un aplaudiment de la platea.

El guanyador del Sant Jordi de novel·la, Joan Carreras, ha anat més enllà. "Em sembla molt millor un país on els polítics es poden fer abraçades que un país on un polític promet que no farà abraçades", ha etzibat en una referència crítica al discurs de Pablo Iglesias ahir a Barcelona. I després ha reivindicat: "Unitat, urnes i independència!"

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT