Cultura 18/10/2012

El Museu de les Cultures del Món obrirà el juny de 2014

El centre que substituirà el Museu Barbier Mueller mostrarà entre 600 i 700 peces d'Àfrica, Àsia, Oceania i Amèrica. Les peces provenen de la col·lecció Folch i del Museu Etnològic de Barcelona

Acn
2 min
Tlaloc (déu de la pluja). Cap el 1200-1521. Cultura Maia/ ICUB

BarcelonaEl Museu de les Cultures del Món obrirà les seves portes a Barcelona el juny del 2014, ubicat als Palaus Nadal (antiga seu del Museu Barbier Mueller d'art precolombí) i Marquès de Lió del carrer Montcada. El centre, que segons el regidor de Cultura, Jaume Ciurana, "completa l'oferta museística de la ciutat", exhibirà entre 600 i 700 peces d'Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania provinents de col·leccions privades, principalment de la Col·lecció Folch i les col·leccions no occidentals del Museu Etnològic de Barcelona. El nou museu combinarà exposició permanent, exposicions temporals i una àrea pedagògica que ocuparà una superfície de 2.100 metres quadrats. El cost estimat de la posada a punt del museu és de 5 milions d'euros.

"La ciutat no es podia permetre tenir aquests dos palaus desocupats durant un període llarg de temps", ha asseverat el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Jaume Ciurana. Pel regidor, aquest centre "completa l'oferta museística de la ciutat".

Segons Ciurana, aquest no serà "un centre menor" ni una "nova presentació" de les col·leccions no occidentals del museu etnològic, sinó un espai "capaç d'atreure el públic local i l'internacional. A més, Ciurana ha apuntat que la seva ubicació (davant del Museu Picasso) "ajuda a configurar un itinerari del Gòtic a la Ribera, amb el Museu Picasso i el Born Centre Cultural, que serà un dels nuclis culturals importants del país".

El gruix de l'obra exposada prové de la Col·lecció Folch, amb un total de 2.300 objectes, cedida a l'Ajuntament l'any 2011 per un període de 20 anys, així com les col·leccions no occidentals del Museu Etnològic de Barcelona. En menor mesura (entre un 5% i un 10%), el museu incorporarà peces d'altres col·leccions privades.

Àsia serà el continent més ben representat del conjunt, amb un 33% de les peces de la col·lecció. El segueixen Amèrica (Central i del Sud), amb un 32% dels fons, Àfrica (19%) i Oceania (16%). La planta baixa dels dos palaus acollirà les exposicions transversals i les temporals, mentre que a la primera planta (Oceania i Àsia) i a la segona planta (Àfrica i Amèrica) s'hi instal·larà l'exposició permanent. Els fons de reserva (aquells que no estan exposats) es mantindran al Museu Etnològic, a Montjuïc.

stats