Art
Cultura 22/02/2016

El Museu Nacional d'Art de Catalunya surt del túnel de les retallades

Enguany tindrà 400.000 euros més de pressupost per a activitat que l'any passat i la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona tenen previst desencallar aviat l'ampliació de la institució als pavellons de la Fira

Ara
2 min
El Museu Nacional d'Art de Catalunya i els pavellons d'Alfons XIII i Victòria Eugènia / FERRAN FORNÉ

BarcelonaEl Museu Nacional d'Art de Catalunya ha emprès el camí de la regeneració econòmica: enguany tindrà 1,1 milions de pressupost per a activitat, 400.000 més que el 2015. L'any passat la dotació econòmica de la institució va ser la més baixa de la seva història, 13 milions, 12,3 dels quals van anar destinats al seu funcionament ordinari.

Després de la presentació de la programació d'enguany, el conseller de Cultura després de mantenir negociacions fructíferes amb l'Ajuntament de Barcelona, té previst desencallar l'ampliació del museu als pavellons d'Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia de la Fira. "El pressupost ha de millorar i la instrucció que s'ha donat al MNAC és conseqüent amb aquesta instrucció per donar resposta al programa d'exposicions i plantejar alguna iniciativa d'inversió que està a punt de realitzar-se", ha dit Santi Vila.

Aquestes són les exposicions que es podran veure enguany al Museu Nacional:

'Donació Antonio Gallardo Ballart. Noves obres mestres' (16 de març-3 de juliol)

Es tracta d'un dels ingressos d'art medieval de la història del museu. Està format per 20 obres dels segles XII al XVI, d'artistes com la nissaga dels Serra, Lluís Borrassà i Bernat Martorell.

'El 'divino' Morales' (16 de juny-25 de setembre)

Luis Morales va ser un dels pintors més populars del Renaixement hispànic. La mostra, una coproducció amb el Museu del Prado i el Museu de Belles Arts de Bilbao, inclou prop de 50 obres.

'Lluïsa Vidal' (setembre-gener de 2017) i 'Ismael Smith, la bellesa i els monstres'(desembre-març de 2017)

El museu continua amb la recuperació d'artistes que van quedar fora del cànon i que encara no han tingut una exposició monogràfica. Una de les raons per les quals Lluïsa Vidal no és prou coneguda és perquè era dona –és la dona artista més destacada del Modernisme–. Pel que fa a Smith, en les seves obres el límit entre la sensualitat i el decadentisme és molt fi.

Autoretrat, de Lluïsa Vidal / MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA

'Ramon Casas i les ombres xineses d'Els Quatre Gats' (juny-octubre)

El Museu Nacional participa en l'any Ramon Casas amb una mostra insòlita a la sala de les col·lecció permanent dedicada al pintor: exposarà les deu obres xineses que va fer per al teatret d'Els Quatre Gats. Les peces han entrat en dipòsit per deu anys.

'Marianne Breslauer' (segon semestre de 2016)

Aquesta exposició també es podrà veure a les sales de la col·lecció permanent i recordarà el viatge que l'artista va fer a la península el 1933, sobretot a Navarra i Catalunya.

'Picasso i l'art romànic' (novembre-febrer de 2017)

L'influx del Romànic en l'art de Picasso es perllonga des de l'any 1906 fins als anys 50. El Museu Nacional ho explicarà amb una quarantena d'obres del Museu Picasso de París que es podran veure dins la col·lecció permanent d'art medieval.

stats