UNA RECLAMACIÓ HISTÒRICA
Cultura 22/10/2011

El Museu Picasso guanyarà autonomia respecte de l'Icub

Antoni Ribas Dur
2 min
Lord Amulree, metge i descatat polític anglès, va donar L'ofrenaal Museu Picasso el 1985.

Barcelona.El Museu Picasso tindrà més llibertat de gestió i no dependrà tant de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona (Icub). Jaume Ciurana, regidor de Cultura, va anunciar dijous durant la presentació de la pròxima temporada del museu que els serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona estan estudiant "la millor fórmula" per dotar la pinacoteca de més autonomia. El procés es resoldrà aviat, tot i que encara no hi ha una data fixada. Aquest canvi en l'estatut del Museu Picasso permetrà agilitzar i modernitzar la gestió diària i l'equipararà a altres museus de la ciutat com el Macba.

"Volem el mateix que té qualsevol altre centre", va reclamar Pepe Serra, director del museu, sorprès que aquesta decisió no s'hagi pres abans i que el nou equip de govern de l'Ajuntament hagi assumit aquesta reclamació, que ja va fer quan es va incorporar al museu ara fa cinc anys, amb tanta rapidesa. "Si Picasso fos viu, aquesta decisió s'hauria pres als anys vuitanta", va concloure el director. Tenir més independència jurídica permetrà, entre altres coses, que el museu pugui fixar el preu de les entrades, gestionar el personal i buscar més recursos externs.

La Fundació Joan Miró, per exemple, que ja té aquesta independència, pot generar recursos propis i té establert amb les institucions de què depèn el percentatge del pressupost anual que li atorguen. El Museu Picasso només rep l'assignació de l'Ajuntament de Barcelona. Serra, que considera que un museu amb un fons d'obres donades per l'autor suposa un privilegi per a la ciutat, va apuntar que l'autonomia del museu comportarà la possibilitat de generar més recursos i més valor afegit.

A més de l'actualització de la gestió del centre, la pròxima temporada del museu veurà la culminació del procés de revisió de l'obra i la figura de Picasso, que és un dels signes d'identitat de la gestió de Serra. Al maig l'exposicióPicasso: Economiafarà dialogar l'obra del pintor malagueny amb les d'un conjunt d'artistes contemporanis per trencar amb els tòpics que pesen sobre el seu llegat. En seran els comissaris l'artista Pedro G. Romero i Valentín Roma, que ja van treballar plegats al pavelló català de la Biennal de Venècia del 2009. Una altra de les exposicions més destacades del 2012 estarà dedicada aL'ofrena, un Picasso del 1908 que reprèn els motius principals deLes senyoretes d'Avinyó.

stats