PATRIMONI ETNOGRÀFIC
Cultura 02/06/2012

El Museu de la Vida Rural es torna a ampliar

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí torna a créixer. Les noves sales permetran esponjar els atapeïts magatzems del centre, mostrar onze carros històrics i fer tallers per a escolars.

Antoni Ribas Tur
2 min
El Museu de la Vida Rural  es torna  a ampliar

BARCELONA.Dos anys i mig després de la primera ampliació el Museu de la Vida Rural torna a créixer. Demà al migdia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i Montserrat Carulla, presidenta de la Fundació Lluís Carulla -entitat impulsora del museu-, presidiran la inauguració d'una nova peça del centre, que ja es coneix a la casa com "l'edifici novíssim". Com l'anterior, porta la signatura de l'arquitecte Dani Freixes. Les noves dependències del Museu de la Vida Rural són les més petites pel que fa a les dimensions, però no ho són en l'ambició: connectaran les altres dues instal·lacions del museu -l'antiga casa pairal de Lluís Carulla i la primera ampliació-, acolliran peces de grans dimensions que abans no trobaven el seu lloc dins les sales i desplegaran un nou programa didàctic per al públic escolar. "El Museu de la Vida Rural no és un museu estrictament patrimonial, no només es dedica a recollir objectes patrimonials i a presevar-los, sinó que també vol incidir en la societat transmetent els valors del món rural que poden contribuir a millorar-la", afirma Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla.

El nou edifici contribuirà a pal·liar la falta d'espai del museu. A les reserves hi té 12.000 peces de ceràmica, vidre, aram, maquinària agrícola i altres objectes etnològics, però només estan exposats menys de la meitat. Amb aquesta ampliació el Museu de la Vida Rural tindrà una superfície total d'exposició de prop de 4.000 metres quadrats.

Les noves sales tenen unes dimensions de prop de 800 metres distribuïts en dues plantes. A l'inferior s'hi podran veure onze carros de tipologies diferents i maquinària agrícola pesada, i la part superior acollirà dues aules perquè les escoles facin tallers com Adobem l'enteniment , La força dels animals , L'ofici atrapat , La veu de la Lluna i Mocador de paraules .

Un hort al bell mig del museu

A més d'aquestes activitats els estudiants podran visitar el nou hort amb què comptarà el museu a partir d'ara. La nova ampliació ha comportat la compra de Can Cots, la finca annexa al museu. La casa podria servir per a una futura nova ampliació del centre, i la part del pati interior que el nou edifici ha deixat lliure acollirà conreus de temporada perquè els més petits descobreixin els processos naturals des de la sembra fins a la collita.

Durant les vacances escolars les noves sales del Museu de la Vida Rural acolliran exposicions temporals i altres activitats. "El públic urbà ve al museu a descobrir tot un llegat rural que desconeix, i l'oferta d'exposicions temporals del museu acosta la ciutat als habitants de l'Espluga de Francolí. El centre juga amb l'equilibri d'aquests dos tipus d'exposicions", afirma Dani Freixes. Les pròximes seran Catalunya visió , amb fotografies de Ton Sirera, Ferran Bosch i Jordi Verrié, i Bartomeu Rosselló-Pòrcel i altres poetes mallorquins que canta Maria del Mar Bonet . La cantant, en efecte, hi oferirà un recital el 26 de juliol.

stats