El Museu de l'Arquitectura de Catalunya arrencarà amb el Romànic i les ciutats medievals

El Govern preveu presentar el pla de l'equipament, impulsat per l'Ajuntament, la Generalitat i el Col·legi d'Arquitectes, al març

L'Ajuntament de Barcelona, el departament de Cultura i el Col·legi d'Arquitectes treballen, des de fa un any i mig, en el projecte de creació del futur Museu de l'Arquitectura de Catalunya, la ubicació del qual està prevista a l'Esplanada dels Museus. També està previst que el pla de l'equipament es faci públic al març i se seguirà desenvolupant al llarg del 2015. Encara no té cap partida pressupostària assignada. "Serà un museu modern des del punt de vista de la conceptualització", ha dit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Les bases del centre, ha afegit el conseller, estan "preparades" i l'equipament es desenvoluparà a mesura que "anem sortint de la crisi".

El recorregut del museu arrencarà en el Romànic i la construcció de les ciutats medievals i es prolongarà fins a les colònies industrials, la gran urbanització de Barcelona i la Catalunya moderna, el Modernisme, la modernitat del Gatpac i l'urbanisme dels anys 70 i 80. Així mateix, estarà obert per incloure les futures aportacions en aquest camp i també analitzarà la influència dels arquitectes en la construcció de ciutats d'arreu del món. S'hi exposaran mapes, maquetes, audiovisuals i altres materials provinents de la Fundació Mies van der Rohe, el Col·legi d'Arquitectes i dels fons de la Generalitat. A més, el conseller de Cultura vol que aquest centre miri al futur i que inclogui "dotzenes de noms propis", i que també reflecteixi com han treballat arreu del món els arquitectes catalans. 

L'objectiu dels impulsors del Museu de l'Arquitectura és que el centre es converteixi, també, en l'àgora de promoció i difusió de l'arquitectura catalana.

El Museu de l'Arquitectura de Catalunya és l'últim "deute històric" dels museus catalans, ha subratllat el conseller, després de fer públic, la setmana passada, la construcció del Centre Nacional de Fotografia i l'impuls definitiu del Museu del Còmic.