Cultura 28/03/2011

EL Museu Frederic Marès tornarà a obrir el 14 de maig

Amb la remodelació de la primera planta del museu, dedicada a escultura dels segles XV al XIX, el museu culminarà el projecte de renovació museogràfica que va començar el 1996.

Redacciö
2 min
Una de les sales del Museu Frederic Marès ja remodelada

BarcelonaEl Museu Frederic Marès reobrirà les seves portes al públic el proper dissabte 14 de maig, després de vint mesos tancat per obres, informa l' ACN. El projecte de remodelatge, adequació i renovació museogràfica d'aquest espai va començar l'any 1996 projectat en tres fases, l'última de les quals va comportar que el museu tanqués l'any 2009. El passat dijous es va presentar el resultat d'aquesta darrera etapa, és a dir, el projecte de millora de la secció d'escultura de la primera planta (segles XV-XIX). Quan falta menys d'un més per a la reobertura del museu, bona part de la remodelació ja és visible, però "encara hi ha feina per fer", segons ha explicat a l'ACN la directora del projecte museogràfic/museològic, Pilar Vélez.

El Museu Frederic Marès desitja reobrir les seves portes -el proper 14 de maig- amb la voluntat de reafirmar-se com a 'centre de referència de l'escultura i el col·leccionisme', i al mateix temps engegar una nova línia que connecti l'art contemporani amb la seva oferta expositiva.

Abans però, l'esperen tres setmanes de treball intens per poder enllestir la tercera fase de remodelació del museu, la que ha afectat la primera planta on es troba la col·lecció d'escultura dels segles XV-XIX i que per diversos motius va obligar a tancar tot el museu l'octubre de 2009.

La magnitud de la reforma d'aquesta planta, encarregada a l'equip d'arquitectes de Santiago Vives, amb un projecte museogràfic de Fernando Marzà, aconsellava, d'una banda, tancar la segona planta (a més de la primera), i demanava espai per allotjar les escultures mentre duressin les tasques de remodelació. Per tot plegat, el museu va haver de tancar.

Més enllà de la reestructuració del recorregut expositiu, el projecte de reforma tenia com a premisses l'ordenació cronològica i estilística de les obres, així com un major espaiament entre elles i el condicionament (accessibilitat, seguretat, etc.).

La directora del projecte museogràfic/ museològic, Pilar Vélez ha explicat en declaracions a l'ACN que estan molt satisfets de poder culminar un procés de remodelació que van iniciar l'any 1996, perquè "es millora en seguretat, itineraris d'adequació, tenir en regla la circulació interna... I tot això en un espai antic, històric, on tot costa molt estar al dia, però és en pro de la ciutadania".

Vélez ha senyalat que 'es van adonar' que la tercera fase de remodelació requeria tancar tot el museu. La intervenció, era delicada degut a una sèrie de problemes estructurals (reforços, forjat, una nova escala, un munta càrregues...). "Ens va saber molt de greu perquè tenim una vocació molt gran de servei públic, però era imprescindible", assegura Vélez.

stats