Art

El Museu del Prado viatja a Austràlia

La Queensland Gallery de Brisbane acollirà, a partir del 21 de juliol, una exposició amb obres de Velázquez, Rubens, Tiziano, Zurbarán i El Greco

El Museu del Prado viatja a Austràlia amb grans mestres de la seva col·lecció, com el Greco, Velázquez, Rubens, Tiziano, Ribera o Zurbarán i les obres protagonitzaran una exposició que obrirà les portes el proper dia 21 a la Queensland Art Gallery de la ciutat de Brisbane. ' Retrat d'Espanya. Obres mestres del Prado', inscrita al programa 'Prado Internacional', mostrarà també una vintena d'estampes de Goya.
L'exposició és fruit del conveni signat el maig de l'any passat pels responsables de les dues pinacoteques, la llavors ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, i els representants de l'Art Exhibition Austràlia, entitat responsable de l'organització de les grans exposicions en els museus estatals australians.
Amb aquesta mostra, organitzada sota la direcció científica de Javier Portús, cap de Conservació de Pintura Espanyola fins a 1700 del Prado, el museu ofereix per primera vegada al públic australià un recorregut per la història d'Espanya i l'art espanyol des del segle XVI fins a principis del XX, a través d'unes vuitanta pintures i vint obres sobre paper.

Un itinerari amb tres etapes
Per explicar aquest desenvolupament, s'ha proposat un itinerari cronològic en el qual s'assenyalen tres grans etapes amb característiques polítiques, socials i de desenvolupament artístic definides: un primer moment els límits del qual se situen entre 1550 i 1770, que políticament coincideix amb l'Antic Règim i des del punt de vista cultural abasta l'anomenat "Segle d'Or" espanyol.
A continuació, un període que abasta l'últim quart del XVIII i la primera meitat del XIX, una època "crítica", amb vaivens importants en les mentalitats, en l'organització política i en les formes de relació social, i, finalment, els últims cinquanta anys del segle XIX, en què es va assistir al naixement de l'Espanya moderna.
Per a cada època s'han seleccionat no només els artistes més importants, sinó també aquells temes que li són més propis, i que ajuden a diferenciar-la de les altres. D'aquesta manera, el visitant no només podrà conèixer l'evolució estilística de la pintura espanyola, sinó també com al llarg del temps van canviar els interessos temàtics, i es va anar ampliant el domini iconogràfic de l'art.
Entre els artistes presents en l'exposició figuren El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo, Valdés Leal, Carreño, Paret, Van del Hamen, Meléndez, Goya, Vicente López, Federico de Madrazo, Rosales, Fortuny, Beruete, o Sorolla. També s'inclouen pintures d'artistes estrangers que van treballar a Espanya o van influir directament en la seva pintura, com Tiziano, Antonio Moro, Rubens, Luca Giordano, Houasse, Tiepolo o Mengs