Publicitat
Publicitat

Memòria Històrica

Nacions Unides dóna 90 dies a Espanya perquè actuï a favor de les víctimes del franquisme

Un informe demolidor assegura que l'estat espanyol està "obligat" a elaborar un pla amb rapidesa

El grup de treball sobre les desaparicions forçades de les Nacions Unides, després de la visita que va fer del 23 al 30 de setembre de l'any passat a Espanya, ha presentat un demolidor informe en què enumera una llarga llista de recomanacions. Dóna 90 dies al govern espanyol perquè elabori un pla de treball per implementar les seves peticions i assistir a les víctimes del franquisme.

L'anàlisi que fan les Nacions Unides sobre la política dels diferents governs espanyols amb les víctimes del franquisme és molt crític: "Els centenars de familiars amb què es va reunir el Grup de Treball van manifestar una profunda frustració davant els obstacles administratius i les dificultats per accedir a la informació necessària per aclarir el parador dels seus éssers estimats. La majoria de testimonis i familiars són ja molt grans, és urgent que Espanya adopti com a immediata prioritat la recerca de la veritat i en particular, sobre la sort i el destí de les persones desaparegudes".

L'informe critica una llei de memòria històrica limitada, l'absència de pressupost per la seva implementació, la vigència de la llei d'amnistia tal com ha estat interpretada per les autoritats judicials, la impunitat per tots els casos de desaparicions forçades, la manca d'una llei per accedir a la informació, la dificultat per accedir als arxius i l'absència d'un pla nacional de recerca de persones desaparegudes.

Més continguts de

PUBLICITAT

SANT JORDI

Amb el suport de

Amb el suport de

Aquest és un contingut editorialment independent, escrit i editat per periodistes de l'ARA i finançat per un tercer

Seguir llegint →

Recomanador de Sant Jordi interactiu

El recomanador de llibres per Sant Jordi

Entra aquí i descobreix quin llibre t'interessa: respon a quatre preguntes bàsiques i et proposarem els títols que encaixen amb la teva elecció. Tens prop de 200 títols per jugar

PUBLICITAT