Publicitat
Publicitat

'El temblor del héroe' és una novel·la ambientada al Madrid d'ara

El premi Nadal, per a Álvaro Pombo, valor literari segur

Cinc anys després de guanyar el premi Planeta, l'escriptor Álvaro Pombo s'ha emportat el 68è premi Nadal de novel·la. El temblor del héroe s'afegeix a la llarga llista d'obres de l'autor de Santander.

De les 313 novel·les que s'han presentat a la 68a edició del premi Nadal -el més veterà de l'Estat, amb gairebé set dècades de vida-, n'hi havia que arribaven de països tan poc previsibles com França, Bèlgica, Hongria, Alemanya i els Estats Units, a més d'un percentatge important d'originals provinents de països llatinoamericans. Dels manuscrits enviats des d'Espanya destacava l'alta participació d'escriptors barcelonins i madrilenys. Cap d'ells, però, ha aconseguit el premi Nadal 2012: finalment ha estat Álvaro Pombo, nascut a Santander l'any 1939, qui s'ha emportat els 18.000 € de dotació i una repercussió mediàtica important que acostuma a vendre xifres respectables d'exemplars sense abaixar el llistó literari.

Molts mèrits i personalitat

Pombo és un dels autors espanyols de recorregut més llarg -gairebé quatre dècades-, durant el qual ha experimentat sense passar pena i ho ha guanyat pràcticament tot: El héroe de las mansardas de Mansard va aconseguir el premi Herralde de novel·la l'any 1983; El metro de platino iridiado , el premi Nacional de la Crítica l'any 1990; Donde las mujeres , el Nacional de narrativa l'any 1997; El cielo raso , el premi de la Fundació José Manuel Lara quatre anys després; finalment, La fortuna de Matilda Turpin va ser beneïda amb els 601.000 € del premi Planeta 2006.

Els 18.000 € que ha aconseguit amb el Nadal per El temblor del héroe semblen poca cosa al costat de la recompensa planetària: l'important, però, és que Pombo segueixi fidel als valors ferms i la prosa original que l'ha caracteritzat des del primer recull de narracions, Relatos sobre la falta de sustancia , publicat l'any 1977. Encara que sigui més popular gràcies a la seva producció novel·lística, Pombo es va donar a conèixer amb el llibre de poemes Protocolos l'any 1973, al qual ha anat afegint títols -un per dècada-, l'últim dels quals és Los enunciados protocolarios (2009).

A El temblor del héroe , Pombo s'apropa a un professor universitari jubilat: l'home, desenganyat i en hores baixes, assisteix a un drama humà davant el qual és incapaç de reaccionar i que trasbalsarà la seva vida, encara influïda per la tranquil·litat acadèmica i els maldecaps de caire intel·lectual. Ambientada a la ciutat de Madrid dels últims anys, la novel·la convoca temes com la manipulació, la insensibilitat cap al dolor dels altres i les conseqüències dramàtiques de la falta de compromís i la poca empatia cap als altres. Es tracta, per tant, d'una nova reflexió ètica a càrrec d'un escriptor de mirada severa, de fet, en el discurs llançava una advertència: "Si no cuidem les persones el món se'n va en orris". Això sí, al mateix temps no s'hi trobaran a faltar dosis d'humor. Sembla ser, però, que a El temblor del héroe el lector no passarà una estona tan divertida com en anteriors llibres de l'autor de Santander.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT