Lletres
Cultura 03/07/2011

Najat El Hachmi a Garcia-Albiol: "Em sorprèn molt el concepte de nosaltres primer. Qui és 'nosaltres'?"

L'escriptora catalana denuncia que els discursos xenòfobs d'alguns partits estan creant problemes de convivència on no n'hi havia

Acn
2 min
El Hachmi: "Vivim una situació més intolerant els últims anys"

LondresEl concepte del 'nosaltres primer' que nodreix el discurs xenòfob de formacions com el Partit Popular de Badalona o Plataforma per Catalunya "sorprèn molt" i "entristeix" l'escriptora Najat El Hachmi. Aquesta jove novel·lista d'origen marroquí que admet que va ser "esgotador" ser una "icona de la integració dels immigrants", lamenta que avui augmentin les postures xenòfobes. "Ara el discurs col·lectiu no és 'volem que l'immigrant s'integri', sinó 'volem que l'immigrant que no tingui feina se'n vagi'", denuncia l'escriptora de Vic. "Em sorprèn molt el concepte de 'nosaltres primer'. Molts ja som 'nosaltres', no ens considerem estrangers", diu El Hachmi des de Londres.

"Qui és 'nosaltres'?" es pregunta El Hachmi cada vegada que escolta els discursos racistes de persones com Xavier Garcia Albiol a Badalona o Josep Anglada a la seva ciutat, Vic. "Hi ha famílies que fa 10, 15 o 20 que viuen a Catalunya, i ara hi ha gent que els diu explícitament a la cara: 'Per què no marxeu si no teniu feina?", critica l'escriptora, que lamenta que no es pot pretendre "esborrar" 20 anys de la vida de les persones així com així. "És una visió molt utilitarista de la immigració", denuncia.

El Hachmi, que va arribar a Catalunya amb només 8 anys provinent del Marroc, va tenir un gran èxit amb la seva primera novel·la, L'últim Patriarca, premi Ramon Llull. Aleshores, l'any 2008, l'opinió pública va fer molt èmfasi en l'origen marroquí de la jove escriptora perquè, segons les seves pròpies paraules, "convenia vendre aquesta imatge del bon immigrant integrat".

Najat El Hachmi, que es considera catalana i confessa honestament que va trobar "molt cansat" haver de donar "explicacions" sobre els seus orígens quan va tenir èxit com a escriptora, s'adona, amb desgrat, que avui creixen les tendències cap al recel a les persones provinents de l'estranger . La jove novel·lista admet que s'entristeix molt quan veu les postures racistes d'alguns partits que creen problemes "on no n'hi havia".

La profecia autocomplidora

"A Vic problemes de convivència no n'hi ha hagut mai, no hi ha hagut conflictes. Però tot aquest discurs xenòfob va calant i està afectant", explica l'escriptora. "De sobte veig persones que portaven un camí cap a la integració bastant en positiu i que tot d'una fan una regressió perquè ja no senten que sigui possible l'ascensor social", assegura.

Najat El Hachmi lamenta que l'actitud vers a la immigració s'hagi endurit per culpa dels discursos de polítics com Garcia Albiol o Anglada, en el que ella considera una "profecia autocomplidora". "Els problemes de convivència de què parlaven aquestes forces polítiques no eren evidents, i en canvi amb aquest foment del trencament social pot ser que anem a més", denuncia El Hachmi.

"Són uns discursos que no són veritat, es fonamenten en moltes mentides" critica l'escriptora, que ha vist amb "tristor" com a Vic i a d'altres indrets de Catalunya les postures xenòfobes "tenen conseqüències en la convivència". Najat El Hachmi creu que la crisi econòmica ha alimentat les pors i els recels cap als immigrants. "Cada vegada són més les persones que han assimilat la idea que, si hi ha crisi, la immigració se n'ha d'anar", denuncia l'escriptora, que recorda que moltes de famílies d'origen estranger que viuen a Catalunya " tenen els fills que han nascut aquí, que han crescut aquí i que van aquí a l'escola". Són, en altres paraules, catalans.

stats