L'artista índia Nalini Malani guanya el Premi Joan Miró

L'obra de l'artista, una de les més importants del seu país, és "profundament política"

L'artista índia Nalini Malani és la guanyadora de la setena edició del Premi Joan Miró 2019 pel seu compromís amb "els silenciats i els desposseïts d'arreu del món", segons ha anunciat aquest dijous el director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel, juntament amb la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán.

Nalini Malani treballa en els camps del dibuix, la pintura, el vídeo, les instal·lacions i el teatre experimental, i és una de les artistes més destacades de l'Índia. Amb la concessió del Premi Joan Miró, dotat amb 70.000 euros i una exposició a la Fundació Joan Miró, desembarcarà per primera vegada a l'Estat. Com a novetat d'aquesta edició, la Fundació Serralves de Porto se suma a l'aliança de l'Obra Social La Caixa i la Fundació Joan Miró i acollirà la mostra després de Barcelona.

"La seva obra és profundament política, perquè denuncia injustícies i els seus efectes en la societat, i està interessada en la naturalesa cíclica de la violència", ha detallat Durán. "Estic molt contenta de ser aquí per diverses raons: vaig conèixer Miró a París a la Galeria Maeght, l'actual Lelong, el 1972. Estava impressionada amb la seva obra, per a mi va ser una oportunitat i una gran emoció, em vaig quedar bocabadada", ha explicat la guanyadora. "Sense art hi ha avorriment, i amb avorriment hi ha violència", ha afegit.

Abans de Nalini Malani van guanyar el Premi Joan Miró Olafur Eliasson (2007), Pipilotti Rist (2009), Mona Hatoum (2011), Roni Horn (2013), Ignasi Aballí (2015) i Kader Attia (2017).