Publicitat
Publicitat

ART

La National Gallery compra 'Diana i Cal·listo', de Ticià, per 53 milions d'euros

El museu londinenc, junt amb el museu escocès, compren 'la parella' del quadre 'Diana i Acteó', que ja havien adquirit per 59 milions d'euros

La National Gallery de Londres ha presentat avui amb orgull la seva última adquisició, 'Diana i Cal·listo', de Ticià, un dels quadres més valuosos fins ara en mans privades, pel qual ha pagat 53,8 milions d'euros. L'oli, que retrata una escena de la 'Metamorfosi' d'Ovidi i ha estat comprat junt amb la National Gallery d'Escòcia, va ser pintat per l'artista renaixentista entre 1556 i 1559 per encàrrec del rei francès Carles I com a regal per al monarca espanyol Felip II.

Pintat a Venècia, el quadre (de 2 metres d'ample) va recórrer Madrid i París fins a recalar a Londres, on ha estat durant els últims 200 anys com a part de la col·lecció privada Bridgewater, en mans de la família del duc de Sutherland, que també posseeix obres de Rafael, Rembrandt i Rubens. El 2009, les National Gallery de Londres i Escòcia ja havien adquirit conjuntament la seva 'parella', 'Diana i Acteó' (1556-1559), per 59,8 milions d'euros.

Encara que aquest quadre va ser un encàrrec, el director de la National Gallery de Londres, Nicholas Penny, ha assegurat avui que Ticià, nascut al voltant de 1485 i mort el 1576, va poder triar el tema. "Per primera vegada, un pintor va tenir la llibertat de retratar el que volia", ha explicat Penny, per qui cap altra adquisició de la National Gallery "s'ha aproximat mai a la magnitud d'aquesta".

El duc de Sutherland havia donat de termini a ambdues institucions públiques fins a desembre de 2012 per reunir els diners, fet que va suposar "un repte que de vegades semblava inabastable en el clima econòmic actual", segons el director general de la National Gallery d'Escòcia, John Leighton. Els fons per fer front a la compra van procedir de donacions públiques i privades, entre elles les de 67 persones que van incloure la National Gallery en el seu testament i van aportar en total 30 milions d'euros.

Tot i ser pintat per un artista italià, Penny considera "natural" que s'exhibeixi en la pinacoteca britànica, igual que altres obres dels anglesos Turner i Constable, "per als quals Ticià va ser sempre una de les seves influències". El museu londinenc té en total 21 Ticians, entre ells 'La mort d'Acteó' (1559-1575), 'Noli me tangere' (1514) i 'Retrat de dona (La Schiavona)' (1510-1512).
'Diana i Cal·listo' s'exposarà a Londres i a Edimburg de forma rotatòria amb 'Diana i Acteó'.

Atipa't de cultura

Més continguts de

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT