LITERATURA
Cultura 13/03/2012

Neix 'Crims.cat', una nova col·lecció de novel·la negra

L'editorial Alrevés inaugura la col·lecció de novel·la negra Crims.cat. Publicarà autors catalans i donarà a conèixer escriptors europeus no traduïts. Arrenquen amb Agustí Vehí i Andreu Martín.

Jordi Nopca
2 min
Teresa Solana va presentar els primers autors de la sèrie, Agustí Vehí i Andreu Martín.

BARCELONA.Ja fa temps que l'editorial barcelonina Alrevés s'interessa per la novel·la negra. L'any 2010 l'antologia Crims.cat -preparada per Sebastià Bennassar i Àlex Martín Escribà- va aplegar 17 contes d'autors catalans, mallorquins i valencians de temàtica fosca, esquitxada de sang (i, en més d'un cas, també d'humor). Un any després, Jordi Canal i Àlex Martín Escribà presentaven una interessantíssima dissecció de La Cua de Palla : títols, autors i fites eren convocats a ritme de persecució i amb rigor d'investigador amb gavardina beige. " La Cua de Palla: retrat en groc i negre explica la descoberta d'una col·lecció que és un autèntic tresor -diu Martín, director de Crims.cat-. No hi ha pràcticament cap col·lecció en llengua castellana que arribi als gairebé 250 títols de La Cua de Palla ".

Gairebé mig segle després de l'aparició de la col·lecció d'Edicions 62, Crims.cat es proposa publicar mitja dotzena de títols l'any. "A diferència del context en què La Cua de Palla va aparèixer, ara tenim un grapat d'escriptors que fan novel·la negra en català, i els volem donar a conèixer -explica Martín-. A més, volem publicar autors europeus que no hagin estat publicats en castellà". En aquest sentit, algunes de les novel·les que seran publicades pròximament a Crims.cat seran Crònica dels bons trinxeraires , del portuguès Mário Zambujal, i Pluja negra , de l'italià Flavio Soriga.

Martín i Vehí, primers títols

Els autors que estrenen la col·lecció són de casa nostra. " Història de mort , d'Andreu Martín, és la primera novel·la que va publicar en català, l'any 1984. Martín és el gran pare de la novel·la negra catalana -reconeix Àlex Martín-. La nostra voluntat, però, no és publicar recuperacions, sinó títols inèdits. És per això que el número dos de la col·lecció és Torn de nit , d'Agustí Vehí, una novel·la impressionant. És divertidíssima i, al mateix temps, una explicació molt fidedigna de com funcionen les coses a la Guàrdia Urbana de Figueres". Martín admet que un dels aspectes que més l'intriguen de la novel·la negra és l'humor. Trets, investigacions, morts -i alguna rialla- estan assegurats.

stats