Arquitectura
Cultura 11/04/2011

El Neues Museum de Berlín, premi Mies van der Rohe 2011

David Chipperfield, en col·laboració amb Julian Harrap, ha liderat la reconstrucció de l'edifici. La Casa Collage de Girona ha rebut el premi d'arquitectes emergents

Redacció
1 min
El Neues Museum, reconstruït per David Chipperfield

BarcelonaLa reconstrucció del Neues Museum de Berlín, a càrrec de David Chipperfield i Julian Harrap, ha estat reconeguda amb el premi Mies van der Rohe 2011. El jurat del Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea ha valorat la combinació de "passat i present en una sorprenent barreja d'arquitectura contemporània, restauració i art".

La Casa Collage de Girona, de Ramon Bosch i Bet Capdeferro, ha rebut la menció especial d'arquitecte emergent. "És una altra destacable rehabilitació que fusiona materials antics i nous formant un tot harmoniós", ha destacat el jurat.

El Neues Museum, obra original de Friedrich August Stüler, es va construir al segle XIX i va quedar greument malmès arran de la Segona Guerra Mundial. Les obres de reconstrucció es van iniciar el 2003; Chipperfield i Harrap li van voler donar un enfocament dinàmic visibilitzant les diferències entre les capes noves i les antigues.

Mohsen Mostafavi, president del jurat, ha declarat que "la reconstrucció del Neues Museum és una fita extraordinària". "Poques vegades un arquitecte i un client han aconseguit realitzar una tasca de tanta rellevància històrica i tan complexa; especialment, a l'implicar conservació i una nova construcció".

Per a Lluís Hortet, el director de la Fundació Mies van der Rohe, el guardó al museu "és una declaració de com una intervenció arquitectònica contribueix a la reutilització del nostre patrimoni".

Les obres han estat reconegudes d'entre les 343 presentades a concurs; entre els finalistes destaquen el MAXXI de Roma, de Zaha Hadid, i el Concert House Danish Radio a Copenhague, de Jean Nouvel. El premis s'entregaran el 20 de juny al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

stats