Música
Cultura 15/02/2011

Els New York Dolls actuaran a l'Hospitalet de Llobregat

Serà a la sala Salamandra el proper 15 d'abril i presentaran un nou disc

Ricard Martín
2 min
New York Dolls

BarcelonaSembla mentida però és veritat. El dia 15 d'abril tocarà la llegendària banda nord-americana New York Dolls a l'Hospitalet de Llobregat. Ho farà a la sala Salamandra. El grup, liderat pels dos fundadors originals, David Johansen (veu) i Sylvain Sylvain (guitarra), vindrà a presentar el seu nou disc, Backward Dancing in High Heels, que es publicarà el proper 15 de març. No és la primera vegada que els New York Dolls trepitgen Barcelona. Ja ho van fer l'any 2007, quan van rebentar la sala Sidecar en el 25è aniversari del club barceloní.

I val més la pena que no ens els prenguem en broma. The New York Dolls són una de les escasses bandes clàssiques que han protagonitzat un retorn amb tots els ets i uts i s'han mantingut amb dignitat i continuïtat. De fet, amb el proper disc, d'imminent publicació, ja sumen tres discos, afegits a One Day It Will Please Us to Remember Even This and (2006) i Cause I Sez So (2009). Això ja és més música que la que van signar amb la seva formació clàssica, New York Dolls (1973) i Too Much Too Soon (1974).

La importància d'aquesta banda de Nova York va ser cabdal en el naixement del punk i del glam-rock. La seva estètica de transvestit va ser una influència decisiva en el naixement de bandes com Kiss, però també va prefigurar l'estètica de l'onada de hair-metal que triomfaria durant els anys vuitanta. Musicalment, el seu rock d'arrels estonianes i alta energia va ser el cartutx de dinamita que va fer esclatar el punk posterior a Nova York, amb bandes com Ramones, Blondie i Dictators. De fet, el seu guitarrista Johnny Thunders (1952-1991) va esdevenir una icona essencial del moviment punk de totes les èpoques. La seva és una història d'excessos, sexe i droga dura: només queden dos membres vius de la formació original. A més de Thunders, Jerry Nolan, Billy Murcia i Arthur Kane s'han quedat pel camí.

stats