Cultura 02/10/2011

Avilés es mobilitza pel Centre Niemeyer

Milers de persones s'han mobilitzat avui a Avilés per defensar la continuïtat del Centre Niemeyer, la gestió del qual ha sigut qüestionada pel Govern asturià que presideix Francisco Álvarez-Cascos

Efe
2 min

AvilésDiversos milers de persones –uns 3.000, segons la Policia Local, i 4.000, segons els convocants– s'han manifestat avui a Avilés en defensa de la continuïtat del Centre Cultural Óscar Niemeyer, la gestió del qual ha sigut qüestionada pel Govern asturià que presideix Francisco Álvarez-Cascos. La manifestació va partir de la plaça de Sant Jaume López i va discórrer sense incidents fins a l'equipament cultural encapçalada per dos grans pancartes amb el lema "Jo dóno suport al Centre Niemeyer" portades per representants del moviment veïnal i dels comerciants locals, que havien promogut la mobilització. A la protesta, iniciada fa ja diversos dies amb el repartiment, arreu de la ciutat, de targetes vermelles amb el mateix lema, s'hi han sumat representants de tots els partits polítics amb representació municipal (PSOE, PP i IU), excepte de Fòrum Astúries, així com dels sindicats UGT i CCOO. Els manifestants pretenien defensar la programació cultural realitzada fins ara al centre cultural i reivindicar, segons el portaveu de la Unió de Comerciants, Agustín Gutiérrez, "l'esperit 'Niemeyer'" que ha permès "situar internacionalment" Avilés i impulsar el seu ressorgiment cultural i econòmic. Per l'alcaldessa de la ciutat, la socialista Pilar Varela, la ciutadania "amb la seva resposta cívica" és la de dir "amb claredat" al Govern regional "que ha de plantejar la seva posició respecte al Niemeyer de forma radicalment diferent a com l'ha plantejat ".

"El Niemeyer s'ha convertit en un motor econòmic de primer nivell i no estem per desaprofitar allò que ens dóna riquesa", ha afegit Varela després que els actuals responsables del centre hagin decidit portar als tribunals la negativa del Principat a acceptar el canvi d'estatuts que reduïa la seva representació en el patronat. L'executiu regional ha denunciat a més unes suposades irregularitats econòmiques en la gestió per part dels actuals responsables del Niemeyer i ha rebutjat la possibilitat de cedir al patronat que el gestiona la titularitat d'un equipament en la construcció del qual l'anterior Govern va invertir 43 milions d'euros. El conseller de Cultura Emilio Marcos Vallaure, que va qualificar de "cultura de l'espectacle" la programació oferta fins ara pel centre cultural. L'actuació de l'administració autonòmica va portar la passada setmana als gestors del centre a suspendre les activitats previstes a partir de octubre.

Per als seus actuals responsables, el Govern regional "pretén imposar el seu criteri i controlar la Fundació" que la gestiona "per privar d'independència i llibertat a la mateixa". En aquesta polèmica va intervenir ahir també la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ja que el ministeri també forma part del patronat del Niemeyer, i es va oferir com a mediadora entre les dues parts per buscar "una sortida consensuada" per a un equipament cultural "de primera línia i que resulta fonamental "per a la difusió de la cultura i per al desenvolupament econòmic d'Avilés. El disseny del Centre Cultural Óscar Niemeyer, inaugurat fa sis mesos, va ser un regal de l'arquitecte brasiler que li dóna nom a la Fundació Príncep d'Astúries i pretenia reproduir a Avilés, una ciutat castigada per la reconversió siderúrgica, un canvi urbà i de model de desenvolupament similar al generat a Bilbao pel Museu Guggenheim.

stats