MÚSICA
Cultura 30/06/2012

Nits de vi i concerts a Roses i Vilabertran

El festival empordanès Sons del Món torna a relacionar música, enologia i gastronomia. El sommelier Roger Viusà tria un vi per a cada concert per multiplicar les experiències sensorials.

Xavier Cervantes
2 min
Natxo Arola, Xavier Pascual, Santi Balmes i Roger Viusà fent un tast del vi Gran Caus blanc, del Penedès, al gastrobar 3 Food, People & Music, de Barcelona.

BARCELONA."Pel punt d'acidesa, et diria que el que vi que ha triat el Roger Viusà lliga amb la nostra música", diu Santi Balmes, cantant de Love of Lesbian, després de tastar un Gran Caus blanc. "És que acidesa és guitarra, és tensió", afirma Viusà, el sommelier que una vegada més s'ha encarregat de maridar vi i música al festival empordanès Sons del Món, que avui s'inaugura amb l'actuació de Jorge Drexler al conjunt monàstic de Vilabertran.

El vi blanc del Penedès que beu Balmes es podrà tastar el 27 de juliol a la ciutadella de Roses, en el concert que tancarà el festival. Aquella nit també hi actuarà Poet in Process, el grup en què toca Natxo Arola. Balmes, Viusà i Arola seuen al voltant d'una taula del gastrobar barceloní 3 Food, People & Music, que dirigeix Eduard Arola. Els acompanya Xavier Pascual, el director de Sons del Món.

"Últimament, per bé o per mal, els nostres concerts et queden a la memòria. Insisteixo: per bé o per mal -remarca el cantant de Love of Lesbian-. I aquest vi té un punt d'acidesa afruitada que m'ha quedat més estona del que em quedaria un vi habitual". "Això és superpositiu", diu el sommelier. "Però segueixo sense trobar el gust de macadàmia que has dit que tenia", especifica Balmes.

Entorn, gastronomia i enologia

En el competitiu calendari de festivals empordanesos, Sons del Món aposta per la singularitat sensorial per vestir la música. "Intentem donar valor als actius de les comarques gironines", explica Pascual. L'entorn és indiscutible i ple d'història: Vilabertran i la ciutadella de Roses. La gastronomia, no cal dir-ho: a més del Celler de Can Roca, hi ha els restaurants de Roses, que durant el festival oferiran uns menús Sons del Món a 29 euros. A més a més, Sergi Arola preparà el sopar que se servirà en el concert d'avui a Vilabertran. "Serà un menú molt musical", avança Natxo Arola.

Pel que fa a l'enologia, el festival continua apostant per la DO Empordà, però aquest any els maridatges musicals de Viusà també s'obren al Penedès i al Priorat. "El vi, com la música, t'arriba perquè t'emociona, i dóna un plaer sensorial que no és tangible", diu Viusà, que ha trobat un vi per a cada concert. Per al de Jorge Drexler recomana Gotes, del celler Portal del Priorat, "amb tots els matisos sensorials d'aquesta terra". Per al de Marina Rossell (el 7 de juliol), Nívia, del celler empordanès Mas Llunes, "amb la sensació eixuta de la tramuntana i l'aire fresc i dens del Canigó". A Els Amics de les Arts (el dia 14) li correspon Floresta, de Pere Guardiola, "garnatxa i syrah, alhora modern i senzill". I a Manuel Carrasco (el dia 21), un altre caldo empordanès, Camino, del celler Terra Remota, "un vi fi i elegant fruit d'una terra aspra i seca", explica Viusà.

stats