Cultura 26/07/2012

"No hem d'oblidar el sacrifici dels màrtirs"

La Farga de l'Hospitalet acull demà l'actuació de Calle 13 i Rubén Blades. L'autor de Pedro Navaja és una llegenda de la música llatina que no oblida els caiguts en la lluita contra la intolerància.

Xavier Cervantes
2 min
Rubén Blades, a dalt, i els components de Calle 13, Eduardo Cabra i René Pérez.

BARCELONAFa un any Rubén Blades (Panamà, 1948) va ser el protagonista del primer Salsa & Latin Jazz Festival que es va celebrar al Poble Espanyol. Demà hi torna per tancar la segona edició, aquesta vegada a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat (22.30 h) i compartint cartell amb Calle 13 (20.30 h). Blades explica a l'ARA que el repertori serà semblant al del 2011, "amb temes de salsa dura" que recorren la seva trajectòria, "peces de fusió i alguna sorpresa".

El concert servirà per constatar la profunditat de l'armari musical de l'autor de Buscando América (1984) i la vigència del missatge de cançons com Pablo Pueblo , Plástico i Decisiones . "Em sento molt satisfet quan veig que el conjunt de la meva obra no té data d'expiració. Puc fer concerts amb un argument musical que encara és vigent, i hi va gent de totes les edats. No són concerts nostàlgics", diu un Blades que no viu del passat i que aquest any ha publicat Eba say ajá , un disc amb Cheo Feliciano, un dels seus referents quan va començar a cantar a principis dels anys 70.

L'home que va omplir de contingut sociopolític la salsa continua sent un bon observador de la condició humana i de les misèries de la política. Ho era quan va escriure cançons com Desapariciones i El padre Antonio y el monaguillo Andrés . També quan va ser ministre de Turisme de Panamà del 2004 al 2009, uns anys en què, "com a servidor públic", havia de "parlar de manera agradable" fins i tot amb gent que li queia com "una patada als collons".

"En els últims temps s'han produït canvis. Només cal veure el que ha passat a Egipte, Xile, Guatemala i l'Argentina. Però això no vol dir que no es puguin repetir els foscos i amargs dies de les dictadures. Per això cal seguir cantant aquestes cançons, perquè no s'oblidin els sacrificis de màrtirs com Víctor Jara i Óscar Arnulfo Romero", explica.

El consumisme crea monstres

En una crisi com l'actual, Blades recorda el paper de la música com a vàlvula d'escapament i alhora com a mitjà de "proposta, protesta i informació". També reparteix responsabilitats en la crisi. "La nostra desmesurada actitud davant del consumisme crea monstres. Em resulta impossible no creure que la crisi està causada per la nostra pròpia irresponsabilitat civil i pel desig immediat de consum. El poder que tenen les institucions financeres els hi donem nosaltres amb la nostra irresponsabilitat", diu.

Músic, advocat i polític, Blades ja fa temps que va decidir dur les regnes de la seva carrera al marge de la indústria musical. Als joves artistes els recomana que no esperin "peres d'un arbre de mango". "Cal que es preocupin per crear un sistema de distribució eficient i que entenguin que el CD i la música enregistrada és simplement una inversió publicitària. Abans ens robaven les companyies de discos. Ara, gràcies a la tecnologia i a l'absència d'una solidaritat real, ens roben els nostres fans", opina Blades, que també manté una carrera prou intensa com a actor.

Aquest any ha participat en les pel·lícules El convidat , amb Denzel Washington i Ryan Reynolds, i For greater glory: the true stroy of cristiada , amb Andy García.

stats