26/01/2012

"No pots posar la mà al foc ni pel teu pare"

2 min
"No pots posar la mà al foc ni pel teu pare"

BARCELONAM'hi jugaria una entrevista amb Pep Guardiola (un home d'honor, aquest sí): el cent per cent dels assistents ahir a la presentació del llibre de Xavier Bosch, tant els qui van sortir disparats cap al Camp Nou com els qui no, van (perdó: vam) dedicar almenys un minut a repassar la pròpia biografia a la recerca del secret que ens podria enfonsar. La culpa és d'Albert Om, que ens va obrir els ulls: "El llibre anterior del Xavi va incorporar dues frases a la nostra memòria col·lectiva: «Se sabrà tot» i «Tothom té un titular a cinc columnes que li pot ensorrar la vida». Ja es veu que la barreja d'aquestes dues frases és letal. Tots tenim els peus de fang. Homes d'honor ens confirma que no coneixes ni la persona que dorm amb tu, i que no pots posar la mà al foc ni pel teu pare". Els Millets i Urdangarins que corren per aquest món de mones faran bé de dormir intranquils, perquè els draps bruts no es destapen només a casa dels altres. "No hi ha ningú intocable", va rematar Xavier Bosch al cap d'una estona, i va sonar a amenaça.

Tal com va recordar Om, el periodisme (un ofici, afegeixo jo, que es resisteix a extingir-se malgrat tots els malgrats) hauria de lluitar per escurçar la distància entre les aparences i la realitat. Però les relacions perverses i claustrofòbiques entre periodisme i política no ho posen fàcil. "El Xavi retrata uns polítics que només els interessa parlar d'ells, que si et donen un cop de mà és per cobrar-s'ho després. I els periodistes no en surten més ben parats: són gent amb un ego descomunal, poc preparada i sempre a punt per fer la traveta a un company de feina". Un panorama galdós. I, per desgràcia, l'autor sap de què parla.

En aquest segon llibre, Dani Santana ja ha perdut la innocència. "Ens podem entretenir posant noms i cognoms reals als personatges de la novel·la, però potser menys que a Se sabrà tot ", opina Albert Om. Josep Lluch, editor de Proa, creu que "Bosch és de l'escola Guardiola, no es relaxa". Per això ha sabut construir un nou thriller periodístic que "et manté clavat a la butaca".

Per Xavi Bosch, el tema de la novel·la és la por. O les pors, en plural. Enteses com a motors que fan moure els personatges. Des de la por física fins a les pors més íntimes: a mirar-nos al mirall i no reconeixe'ns, o a descobrir que la persona que hi veiem no ens agrada. I la por, esclar, que se sàpiga tot sobre nosaltres, secrets inclosos. L'autor va anar per feina, que ahir hi havia fam de gols: "Jo en parlaré breument, del llibre, perquè ja estem a punt de marcar el primer". Va arribar al minut quaranta-tres, però va arribar. La llàstima és que Guardiola no concedeix entrevistes.

stats