“No sento gens ni mica de culpabilitat”

Pedro Almodóvar acusa des de Canes la premsa de magnificar la seva implicació en els ‘papers de Panamà’

El cel lliure de núvols i el sol radiant són una mala notícia per a Pedro Almodóvar, que pateix fotofòbia des de fa temps i ahir no es va separar de les seves ulleres de sol durant la presentació de Julieta al Festival de Canes, on va compartir amb els mitjans la seva visió sobre l’escàndol provocat per l’aparició del seu nom als papers de Panamà. “La premsa espanyola m’ha fet objecte d’un tractament que no em corresponia només perquè sóc un director de cinema”, va dir. “Però si hi tinc cap responsabilitat, l’assumeixo. Estic en contra dels paradisos fiscals i aplaudeixo la filtració. Tant de bo que gràcies a tot això s’hi posi fi”.

Almodóvar ja havia donat explicacions puntuals a través de la seva productora, però després d’anul·lar la promoció de Julieta arran de la filtració i la mort de Chus Lampreave, la trobada d’ahir en el marc del festival saldava, d’alguna manera, el compte pendent amb els mitjans. “Tot això no li ha fet cap bé a la pel·lícula, això segur. La notícia va sorgir la setmana de l’estrena i va frustrar la recta final de promoció, que anava estupendament. Al final, Julieta ha sigut la pitjor decepció comercial de la meva carrera, amb diferència. Però tant me fa, Julieta és la pel·lícula que volia fer. Si m’haguessin dit abans de fer-la que s’estrenaria en un ambient tan negatiu, l’hauria fet igualment”.

A Canes, Julieta va ser rebuda amb forts aplaudiments. Les crítiques dels mitjans internacionals també estan sent positives, si bé no entusiastes. El notable nivell que ha exhibit fins ara la competició oficial dificulta el seu camí cap a la que seria la primera Palma d’Or del manxec, però el seu estatus en el món del cinema el converteix per defecte en favorit. “No vull ser una vaca sagrada”, afirmava el director ahir per justificar la participació en la competició oficial, a diferència d’autors consagrats com Woody Allen o Steven Spielberg, que opten per estar fora de concurs. “Jo prefereixo ser-hi perquè les crítiques sortiran igualment l’endemà. I crec que és una circumstància més interessant per a la pel·lícula i la premsa. Si guanyo, m’ho agraireu i, si no, també, perquè podreu dir que Almodóvar no ha guanyat”.

Tensió a la roda de premsa

La naturalitat amb què Almodóvar parlava ahir amb la premsa espanyola dels papers de Panamà va contrastar amb la tensió que es va viure en la roda de premsa oficial del festival quan un periodista va ser xiulat per treure el tema. El moderador de la roda de premsa, que excepcionalment no era un dels habituals de Canes sinó José María Riba, conductor de moltes rodes de premsa al Festival de Sant Sebastià, fins i tot va oferir al director la possibilitat de no contestar a la pregunta i va renyar el periodista per sortir de l’àmbit estrictament cinematogràfic. Almodóvar finalment va contestar, però carregant contra la premsa espanyola (“Si els papers de Panamà fossin una pel·lícula, el meu germà i jo seríem uns simples figurants, els extres, però ells ens han convertit en protagonistes”) i remarcant que l’escàndol no ha d’impedir a ningú gaudir de la pel·lícula. Les seves paraules van ser aplaudides per l’equip de la pel·lícula i, curiosament, per bona part de la premsa internacional.

El Festival de Canes sempre intenta protegir els seus convidats de les preguntes incòmodes, però la sensació d’ahir és que la premsa internacional tampoc tenia ganes de posar-li les coses difícils al director. “No necessito protecció”, va afirmar Almodóvar, contundent. “Jo sempre que m’han preguntat he contestat. Suposo que a partir d’ara hauré de viure amb el fet que no s’hagi entès la meva participació en aquest assumpte; forma part de la vida. Julieta parla de la culpabilitat i jo sóc una persona molt moral, però no sento gens ni mica de culpabilitat. Estic molt tranquil pel que fa a la participació de la meva riquesa en les classes més necessitades”.

Per al director, que se sent protagonista d’un reality en el qual no vol participar, els mitjans haurien d’obrir un debat sobre “la mercantilització de la informació”, de la qual ell sent que són víctimes tant ell com els periodistes. “El degoteig de la informació, la manera de promocionar-la... Hi ha alguna cosa en aquesta notícia que és pur mercantilisme”. Ell, tanmateix, assegura que tot plegat no ha significat més que una petita incomoditat en veure la seva cara il·lustrant la notícia. “No sé si esmentaria els papers de Panamà en el relat de la meva vida”, diu, tot i que va advertir que no té cap intenció d’escriure la seva biografia. “I tinc absolutament prohibit que em facin un biopic ”.

Més continguts de