Premi Nobel de Literatura
Cultura 06/10/2011

El poeta suec Tomas Tranströmer, premi Nobel de literatura

L'Acadèmia Sueca ha fet públic el nom del guanyador del premi de literatura més prestigiós, que enguany ha recompensat un poeta suec d'obra breu que, "gràcies a les seves imatges translúcides i concises, ha donat un accés renovat a la realitat"

Jordi Nopca
2 min
El poeta suec Tomas Tranströmer

BarcelonaL'Academia Sueca ha anunciat, a Estocolm, el guanyador del Premi Nobel de Literatura del 2011, que ha anat a parar a les mans del poeta suec Tomas Tranströmer, nascut l'any 1931 a Estocolm i autor d'una obra gens extensa però, tot i així, traduïda a més de 50 llengües, segons han informat membres de l'Acadèmia Sueca.

"Gràcies a les seves imatges translúcides i concises, ha donat accés renovat a la realitat", ha estat el motiu pel qual s'ha decidit premiar Tranströmer, que mai no s'ha dedicat a l'escriptura a temps complet i ha dedicat una part important de la seva vida a fer de psicòleg. Autor d'una dotzena de poemaris, Tranströmer només ha estat traduït al català en una ocasió, a Edicions Perifèric, que en va publicar La plaça salvatge, obra publicada originàriament l'any 1983 i que és una de les més significatives de l'autor. L'editorial madrilenya Nórdica, especialitzada en la traducció d'autors escandinaus, ha donat a conèixer recentment dues antologies de l'obra de Tranströmer, El cielo a medio hacer i Deshielo a mediodía, també molt recomanables per iniciar-se en la lírica reposada i plena d'imatges naturals del poeta suec.

Després d'haver publicat poemes a diverses revistes, Tranströmer va publicar el seu primer llibre, 17 dikter, l'any 1954: va ser considerat un dels debuts més destacats de la dècada. Ja en aquest volum s'apreciava l'interès de l'autor per la natura i la música, temes que han acompanyat bona part de la seva producció.

Les següents col·leccions de poemes Hemligheter på vägen (1958), Den halvfärdiga himlen (1962) i Klanger och spår (1966) el van confirmar davant la crítica i els lectors com un dels poetes destacats de la seva generació.

L'austeritat, la concreció i les metàfores clares i expressives formen part de bona part de les col·leccions poètiques de Tranströmer, que en els últims treballs s'ha decantat cap a formats menors i més concentrats.

Feia 60 anys que l'Acadèmia Sueca no distingia un autor del país. L'any 1951, el poeta i novel·lista Pär Lagerkvist va ser l'últim suec condecorat amb el premi Nobel de Literatura.

stats