Cinema
Cultura 27/06/2012

Nora Ephron en 10 títols

'Quan en Harry va trobar la Sally' i més pel·lícules en què la cineasta i escriptora va participar

Ara
2 min

Barcelona-'Silkwood' (Mike Nichols, 1983). Primer guió important d'Ephron, que explica la història real d'una treballadora d'una central nuclear (Meryl Streep) que lluita per treure a la llum les ineficaces mesures de seguretat de l'empresa.

-'Heartburn' (Mike Nichols, 1986). Quan el periodista Carl Bernstein –descobridor de l'escàndol del Watergate, juntament amb Bob Woodward– va fer-li el salt a Nora Ephron, amb qui tenia dos fills, el matrimoni es va trencar. Aquesta traumàtica experiència va inspirar la novel·la 'Després de l'amor' (Columna, 1988), que va saltar a la pantalla de nou amb direcció de Nichols i Streep de protagonista.

-'Quan en Harry va trobar la Sally' (Rob Reiner, 1989). Ephron firma un guió d'inspiració woodyallenesca que s'alia de meravella amb la perfecta direcció de Rob Reiner i la comicitat en ratxa de Billy Crystal i Meg Ryan. El resultat és una agredolça comèdia sobre les necessitats i les pors del món de la parella que ha quedat en la memòria col·lectiva per l'escena de l'orgasme fingit de Meg Ryan.

-'La meva rebel Cookie' (Susan Seidelman, 1989). La directora de 'Buscant la Susan desesperadament' dirigeix aquest aquesta comèdia costumista sobre el retrobament d'una jove amb el seu pare mafiós, escrita per Ephron.

-'Què li passa a la mama?' (Nora Ephron, 1992). Ephron debuta com a directora amb aquesta comèdia sobre una venedora que de la nit al dia es converteix en actriu d'èxit davant de l'enuig dels seus fills.

-'Alguna cosa per recordar' (Nora Ephron, 1992). L'èxit més gran de la seva carrera com a directora. De nou amb Meg Ryan, Ephron juga amb els estereotips de la comèdia romàntica en aquesta història protagonitzada per Tom Hanks en el paper d'un vidu desitjat per la meitat de les dones dels Estats Units arran d'una intervenció radiofònica.

-'Michael' (Nora Ephron, 1996). Després de 'Pulp Fiction', John Travolta va cometre molts errors. Aquí interpretava un àngel caigut a la terra, malparlat i borratxo. Ephron fa el que pot amb un guió que no és seu.

-'Tens un e-mail' (Nora Ephron, 1998). Reunió de l'equip d''Alguna cosa per recordar' –Ephron, Hanks, Ryan– que no aconsegueix repetir la jugada del tot, malgrat que aquesta història d'embolics sentimentals i professionals té algun moment afortunat.

-'Embruixada' (Nora Ephron, 2005). Adaptació al cinema de la popular sèrie de televisió dels anys 60 amb Will Ferrell i Nicole Kidman de protagonistes.

-'Julie i Julia' (Nora Ephron, 2009). 23 anys després de 'Heartburn', Ephron es reuneix de nou amb Meryl Streep en aquesta història d'amistat i complicitat femenina. Streep va ser nominada a l'Oscar.

stats