Publicitat
Publicitat

Com serà el Concert de Cap d'Any de la Filharmònica de Viena amb Zubin Mehta?

De la vintena de peces que interpretaran, algunes estaran dedicades al director indi i d'altres a la capital austríaca. El concert es retransmet a 90 països cada any

Al so de valsos i polques del segle XIX, la Filharmònica de Viena sota la batuta de Zubin Mehta enviarà al món un missatge d'"esperança i alegria" amb el seu tradicional Concert de Cap d'Any, a la Sala Daurada del Musikverein. Així ho ha afirmat aquest dilluns Andreas Grossbauer, gerent de l'orquestra, que ha presentat juntament amb Mehta el programa oficial d'aquest esdeveniment, que serà transmès per televisió i ràdio a 90 països. El concert començarà a les 11.15 de dijous, 1 de gener del 2015.

Per cinquena vegada, el mestre indi (Bombai, 1936) ha estat l'escollit per dirigir el tradicional homenatge a la dinastia musical dels Strauss. "He esperat amb impaciència" el primer assaig, ha dit Mehta després d'expressar el seu plaer per pujar a l'escenari en aquest concert "especial", després d'haver-lo fet el 1990, 1995, 1998 i 2007.

Ha afegit que ha treballat els últims dos dies de manera intensa i amb alegria amb els músics de l'orquestra, entre els quals té diversos "amics": "Discutim, argumentem i repetim una vegada i una altra" les peces musicals, ha dit el director musical vitalici de l'Orquestra Filharmònica d'Israel, que ha explicat que les obres d'aquest concert, si bé durant molt de temps no han estat considerades "serioses", requereixen molta feina.

"No és que es puguin tocar com si res", ha afirmat el mestre, que ha destacat "l'estil" propi que fa inconfusible aquesta orquestra vienesa.

Homenatge al director indi i a Viena

Els colors de la seva pàtria, l'Índia, seran presents des del primer moment, amb un mar de 30.000 flors roses, taronges i grogues que decoraran la Gran Sala Daurada. La primera part del programa estarà dedicada a Mehta, començant per l'obertura a la comèdia d''Ein Morgen, ein Mittag, ein Abend in Wien' ('Un matí, un migdia, una nit a Viena') del compositor d'operetes Franz von Suppé. Aquesta obra ha estat escollida en al·lusió a la vida estudiantil de Mehta a Viena, mentre amb el vals 'Conte d'Orient', compost per Johann Strauss fill el 1892, s'ha volgut reflectir l'aspecte de conte de fades que els músics veuen en la gran carrera professional del director d'orquestra.

Després del descans seguiran peces relacionades amb tres aniversaris de la capital austríaca: els 650 anys de la Universitat de Viena, la més antiga en l'àmbit de parla alemanya; 200 anys de la Universitat Politècnica, i 150 anys de l'avinguda del Ring. Una escapada al nord d'Europa il·lustren 'An der Elbe' ('A l'Elba'), l'últim vals que va dirigir personalment Johann Strauss fill, o el 'Champagne-Galoppen', de Hans Christian Lumbye.

A més, l'avinguda del Ring, que envolta el casc antic vienès amb sumptuosos edificis com els dels grans museus, la Universitat, el Parlament, l'Òpera i nombrosos hotels de luxe, serà la protagonista del breu film que es retransmetrà durant el descans del concert i en què hi haurà dues peces de ballet. Protagonitzades per solistes del Ballet de l'Òpera Estatal, les dues coreografies de l'italià Davide Bombana tenen lloc en escenaris de la Universitat de Viena i acompanyaran la 'Studentenpolka' ('Polca d'estudiants') i el vals 'Wein, Weib und Gesang' ('Viena, dona i cant') de Johann Strauss fill.

En total, el programa oficial consta de disset peces, cinc de les quals es toquen per primera vegada en un Concert de Cap d'Any. S'hi afegiran de propina tres peces ja tradicionals: a més d'una sorpresa mantinguda com a gran secret fins a l'últim moment, les dues últimes són les clàssiques que mai poden faltar. Una és 'El Danubi blau', de Johann Strauss fill, anomenat també 'el rei del vals', i l'altra la marxa de Radetzky, de Johann Strauss pare, que posa fi al concert acompanyada dels aplaudiments del públic.

 

Atipa't de cultura

Més continguts de

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT