ART
Cultura 22/06/2012

Obliguen a retirar la imatge i obres de Dalí al Reial Cercle Artístic de Barcelona perquè no en tenien els drets

La Fundació Gala-Salvador Dalí havia denunciat l'espai, a tocar de la catedral

Acn
2 min

BarcelonaEl jutjat mercantil número 3 de Barcelona ha condemnat l'empresa Faber Gòtic S. L., dirigida per Juan Javier Bofill, a retirar de la sala d'exposicions del Reial Cercle Artístic de Barcelona, situat al costat de la catedral, el nom de Dalí, les seves fotos i les obres que es deia que pertanyien a la col·lecció d'escultures que l'artista va fer per a Isidro Clot, segons ha informat la Fundació Gala-Salvador Dalí. La fundació ha expressat la seva satisfacció amb el resultat d'aquesta decisió "per la transcendència que té davant d'altres actors del mercat que exploten indegudament" drets de l'artista.

La sentència, segons explica la Fundació Gala-Salvador Dalí en una nota de premsa, condemna també Faber Gòtic per actes de competència deslleial, perquè "ha generat l'aparença" que la fundació "emparava aquesta exposició", "i ha confós el consumidor fins al punt que podia arribar a pensar que el Museu Dalí és el que es troba a la plaça de la catedral de Barcelona o, almenys, que n'era una delegació". Per aquest motiu, el jutjat imposa a Faber Gòtic el pagament d'una indemnització.

Segons la Fundació Gala-Salvador Dalí, en aquesta sala s'exposava des d'abans de l'any 2004 una col·lecció d'obres atribuïdes a Salvador Dalí que es presentaven com a integrants a la denominada col·lecció Clot. Així mateix, l'exposició es presentava amb el nom 'DALÍ', s'utilitzava aquest nom i la imatge de l'artista sense la preceptiva autorització de la Fundació i es reproduïen i exposaven obres seves sense la preceptiva llicència de VEGAP, entitat a la qual la Fundació té encomanada la gestió col·lectiva dels drets d'autor.

La sentència obtinguda per la Fundació Dalí estableix que, en els contractes de Dalí amb Isidro Clot, el primer no va autoritzar la reproducció ni la comunicació pública d'aquesta col·lecció. Per tant, l'activitat dels demandats comportava una infracció dels drets d'autor de l'artista gestionats per la Fundació.

Amb aquests antecedents, el jutge dóna la raó a la Fundació Dalí i condemna els demandats a retirar i destruir tots els suports en què s'hagin materialitzat les infraccions, a eliminar el nom 'DALÍ' del títol de l'exposició, a eliminar la reproducció del nom, les obres i la imatge de l'artista de qualsevol suport físic (cartells anunci, banderoles, material promocional), i els prohibeix, a més, reprendre l'explotació de qualsevol obra de Salvador Dalí en el futur sense la preceptiva autorització de la fundació.

stats