CULTURA
Cultura 28/07/2011

Octavi Centelles demana a Cultura que el fons del seu pare es quedi “únicament i exclusivament” a Salamanca

El fill del fotògraf ha enviat una carta a la conselleria en què assenyala que "a ningú ha de molestar que Centelles sigui a Salamanca, és a l'abast de tothom"

Efe
2 min
Octavi Centelles / EFE

BarcelonaOctavi Centelles, un dels dos fills del fotògraf Agustí Centelles, ha registrat aquest matí a la conselleria de Cultura una carta de quatre folis en què indica que el fons del seu pare s'ha de quedar "únicament i exclusivament" a la seu del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. Davant la possibilitat, plantejada fa uns dies pel conseller Ferran Mascarell, que l'arxiu Centelles torni en un futur a Catalunya, Octavi es mostra inflexible i insisteix que el contracte de compravenda signat amb el ministeri assenyala explícitament la permanència del fons fotogràfic a Salamanca, "per facilitar l'estudi a tots aquells investigadors que vulguin accedir al seu contingut". Octavi Centelles remarca en l'escrit que ningú de l'administració catalana s'ha posat en contacte amb ell en les últimes setmanes i té previst lliurar una còpia d'aquesta missiva a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde; al director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco, i a la directora del Centre Documental de la Memòria Històrica, María José Turrión.



En aquest sentit, ha precisat que en el document signat a finals de 2009 sobre la venda de l'arxiu del seu pare al ministeri de Cultura "queda molt clar que sense l'acord dels dos germans és impossible que es retorni res a cap administració, ni local ni autonòmica, i, per tant, l'obra del meu pare s'ha de quedar a Salamanca". El novembre de 2009, els hereus legals de Centelles van anunciar la venda d'aquest arxiu històric al ministeri de Cultura, després d'una llarga sèrie de discrepàncies, enfrontaments i malentesos amb la Generalitat. "A ningú ha de molestar que Centelles sigui a Salamanca, és a l'abast de tothom", assenyala l'hereu en la seva missiva, que subratlla que l'obra del seu pare "supera qualsevol limitació autonòmica" perquè és universal.



Centelles, militant de Convergència Democràtica de Catalunya des de fa molts anys, agraeix en el seu escrit el treball realitzat per Mascarell quan era regidor de Cultura a Barcelona perquè es pogués fer una important exposició el 2006 sobre Agustí Centelles. També explica que l'exalcalde Jordi Hereu i l'exdelegat de Cultura Jordi Martí van reconèixer la trajectòria del seu pare, però critica durament que aquesta obra fos "ignorada" pels seus propis companys de partit, entre ells l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i "oblidada" pels successius consellers de Cultura.



Octavi Centelles considera que la Generalitat únicament s'ha interessat per l'obra del fotoperiodista quan ha passat a formar part del Centre Documental de la Memòria Històrica i no entén l'interès actual per recuperar el fons "si no és basat en l'apropiació partidista dels errors del govern de CiU durant dècades, o d'intentar superar els errors recents del tripartit". "L'obra del meu pare està per sobre dels interessos partidistes", remarca Centelles, que demana que ningú intenti negociar amb l'obra del seu pare "per un grapat de vots, sigui a Catalunya o a Madrid".

stats