Cultura
Cultura 13/07/2013

Octavi Centelles regala a François Hollande dues fotos del seu pare

El fotoperiodista Agustí Centelles va fer les fotos durant l'estada al camp de concentració de Bram, el dia 14 de juliol del 1939

Efe
2 min

BarcelonaOctavi Centelles, fill del fotoperiodista Agustí Centelles, ha enviat aquesta setmana al president francès François Hollande dues còpies de la seva col·lecció particular de dues fotografies del pare d'Hollande preses al camp de concentració de Bram. Les dues imatges van ser captades per Centelles el 14 de juliol del 1939 al camp de Bram, on els refugiats espanyols que hi havia reclosos van organitzar una petita festa com a homenatge al 14 de juliol, Dia Nacional de França.

Segons han informat l'editor Joaquín Gasca i el mateix Octavi Centelles, les còpies provenen de les seves col·leccions privades, que té registrades al seu llibre de col·leccionista, després de la venda dels negatius i els drets de reproducció al ministeri de Cultura a finals del 2009. En la missiva enviada a l'ambaixador de França perquè les faci arribar al president Hollande, Octavi Centelles assenyala que "aquestes dues imatges mostren la sinceritat i exactitud de la celebració del Dia Nacional del 14 de juliol del 1939 al camp de concentració de Bram".

El diari de Bram

El fill del fotoperiodista ha enviat també una còpia del diari que el seu pare va escriure quan era a França. Octavi Centelles recorda que el seu pare "va treballar al costat de la Resistència francesa fins que es va veure obligat a fugir i refugiar-se a Espanya il·legalment", i assegura que la festa nacional francesa és "un esdeveniment apropiat per transmetre la memòria històrica compartida entre espanyols i francesos".

Agustí Centelles va fer unes 500 fotografies dins el camp de Bram entre l'1 de març del 1939 –quan va arribar a aquest lloc encara en construcció– i finals de l'estiu d'aquell mateix any, quan va sortir per treballar amb un fotògraf de Carcassona.

Al seu diari explica que aquell 14 de juliol va sortir al camp amb el braçalet de "photograph" per fotografiar de manera exhaustiva la festa que s'havia organitzat en commemoració de la Revolució Francesa, com li havia indicat el comandant del camp, el capità Cassagne. Cassagne mateix, com anota Centelles, es va encarregar de finançar la pel·lícula del negatiu i el paper de positivat.

Les fotos que Centelles fa registren diferents moments de la celebració: desfilada d'atletes, carreres a peu, de sacs, jocs de pomes, curses de braus i els premis per als guanyadors, que van consistir en aliments i beguda.

stats