CINEMA
Cultura 05/02/2011

Mor el cineasta Omar Amiralay

Avui ens ha deixat una de les veus síries més preuades, un artista que va utilitzar el cinema per armar una lluita ideològica

Redacció
1 min
Omar Amiralay

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El cineasta Omar Amiralay ha mort avui als 67 anys, al seu Damasc natal, a causa d'una crisi cardíaca. Amiralay era una icona nacional per a la societat síria. A través dels seus documentals es va dedicar a fer una severa crítica dels mecanismes de poder a Síria i al món àrab. El 30 de gener –encara no fa una setmana– va signar un comunicat de suport als moviments contestataris de Tunísia i Egipte.

La seva trajectòria professional va ser molt prolífica. Va marxar a estudiar a París, i va tornar als seus orígens l'any 1970. El 2003, el títol Le Déluge au pays du Baas, produït per ARTE, va guanyar el premi al millor curtmetratge de la biennal de cinema àrab de l'institut del món àrab a París; una pel·lícula en què el seu talent compromès trepitjava fort. També l'any 2000 havia realitzat L'homme aux semelles d'or, consagrat al primer ministre del Líban Rafic Hariri, assassinat al 2005 en un atemptat a Beirut.

També va rodar la pel·lícula Par un jour de violence, mon ami Michel Seurat, una elegia a l'antic ostatge francès al Líban; i L'ennemi intime, sobre els atemptats de 1985 a París. La dona de Michel Seurat, Marie, ha declarat que "Omar Amiralay ha esperat a l'inici d'un moviment democràtic en els països àrabs i ha mort". Tot i el seu compromís, la majoria de les pel·lícules d'Amiralay estan prohibides a Síria.

stats